Sernik na zimno z malinami

2021-02-10
Jak zrobić sernik na zimno z malinami? SPRAWDZONY PRZEPIS
Autor: Paweł Zawistowski/sxc.hu Malinowy sernik na zimno - znakomity deser na gorące, letnie dni
łatwy
45 min
4

Malinowy sernik na zimno to znakomity deser na gorące letnie dni. Podajemy przepis na prosty sernik na zimno ze świeżymi malinami, lekki, puszysty i kremowy, że palce lizać!

Składniki

Spód:

250 g herbatników

90 g rozpuszczonego masła

Nadzienie:

2 łyżki żelatyny

500 g miękkiego białego serka śmietankowego

80 ml soku z cytryny

125 g drobnego cukru

310 ml ubitej śmietany kremówki

250 g malin

2 łyżki cukru

bita śmietana do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Tortownicę o średnicy 22-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

Herbatniki zmiel w malakserze i wymieszaj z masłem.

Przełóż łyżką do tortownicy, ugnieć równo na dnie i bokach tortownicy. Wstaw do lodówki na 20 minut.

Do żaroodpornej miseczki wlej 60 ml (1/4 kubka) wody. Posyp żelatyną i odstaw, by spęczniała.

Do dużego garnka wlej wodę do wysokości 4 cm i zagotuj ją. Zdejmij z palnika. Miseczkę z żelatyną wstaw do wody (woda powinna sięgać połowy wysokości miseczki). Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Przestudź. 

Ser ubij na krem, dodaj sok oraz cukier. Ubij na puszystą masę. Delikatnie wymieszaj z bitą śmietaną i połową żelatyny.

Maliny zmiksuj z połową cukru. Przetrzyj masę przez sito i wymieszaj z resztą żelatyny. 

Ser przełóż do formy, układając go w kopczyki. Między kopczykami rozłóż masę malinową. Widelcem delikatnie wymieszaj oba składniki.

Chłódź w lodówce minimum 4 godziny. Udekoruj bitą śmietaną i malinami.

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki: