Sernik na zimno z malinami

Malinowy sernik na zimno to znakomity deser na gorące letnie dni. Podajemy przepis na prosty sernik na zimno ze świeżymi malinami, lekki, puszysty i kremowy, że palce lizać!
Spód:
250 g herbatników
90 g rozpuszczonego masła
Nadzienie:
2 łyżki żelatyny
500 g miękkiego białego serka śmietankowego
80 ml soku z cytryny
125 g drobnego cukru
310 ml ubitej śmietany kremówki
250 g malin
2 łyżki cukru
bita śmietana do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Tortownicę o średnicy 22-26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Herbatniki zmiel w malakserze i wymieszaj z masłem.
Przełóż łyżką do tortownicy, ugnieć równo na dnie i bokach tortownicy. Wstaw do lodówki na 20 minut.
Do żaroodpornej miseczki wlej 60 ml (1/4 kubka) wody. Posyp żelatyną i odstaw, by spęczniała.
Do dużego garnka wlej wodę do wysokości 4 cm i zagotuj ją. Zdejmij z palnika. Miseczkę z żelatyną wstaw do wody (woda powinna sięgać połowy wysokości miseczki). Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Przestudź.
Ser ubij na krem, dodaj sok oraz cukier. Ubij na puszystą masę. Delikatnie wymieszaj z bitą śmietaną i połową żelatyny.
Maliny zmiksuj z połową cukru. Przetrzyj masę przez sito i wymieszaj z resztą żelatyny.
Ser przełóż do formy, układając go w kopczyki. Między kopczykami rozłóż masę malinową. Widelcem delikatnie wymieszaj oba składniki.
Chłódź w lodówce minimum 4 godziny. Udekoruj bitą śmietaną i malinami.