Sernik na zimno z malinami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Malinowy sernik na zimno to znakomity deser na gorące letnie dni. Podajemy przepis na prosty sernik na zimno ze świeżymi malinami, lekki, puszysty i kremowy, że palce lizać!
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- Spód:
- 250 g herbatników
- 90 g rozpuszczonego masła
- Nadzienie:
- 2 łyżki żelatyny
- 500 g miękkiego białego serka śmietankowego
- 80 ml soku z cytryny
- 125 g drobnego cukru
- 310 ml ubitej śmietany kremówki
- 250 g malin
- 2 łyżki cukru
- bita śmietana do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tortownicę o średnicy 22-26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Herbatniki zmiel w malakserze i wymieszaj z masłem.
- Przełóż łyżką do tortownicy, ugnieć równo na dnie i bokach tortownicy. Wstaw do lodówki na 20 minut.
- Do żaroodpornej miseczki wlej 60 ml (1/4 kubka) wody. Posyp żelatyną i odstaw, by spęczniała.
- Do dużego garnka wlej wodę do wysokości 4 cm i zagotuj ją. Zdejmij z palnika. Miseczkę z żelatyną wstaw do wody (woda powinna sięgać połowy wysokości miseczki). Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Przestudź.
- Ser ubij na krem, dodaj sok oraz cukier. Ubij na puszystą masę. Delikatnie wymieszaj z bitą śmietaną i połową żelatyny.
- Maliny zmiksuj z połową cukru. Przetrzyj masę przez sito i wymieszaj z resztą żelatyny.
- Ser przełóż do formy, układając go w kopczyki. Między kopczykami rozłóż masę malinową. Widelcem delikatnie wymieszaj oba składniki.
- Chłódź w lodówce minimum 4 godziny. Udekoruj bitą śmietaną i malinami.