Robię te muffinki kiedy nie mam dużo czasu. Moja rodzina je uwielbia

Dieta wegetariańska
Gotowe dosłownie w kilka chwil, a przy tym cudownie czekoladowe. Te muffinki aż rozpływają się w ustach. Przygotowanie ich jest banalnie proste, a gwarantujemy, że goście będą pytać się za każdym razem czy muffinki pojawią się na spotkaniu. Jak je przygotować?
Słodkie muffinki czekoladowe. Idealne nie tylko na imprezę
Słodziutkie, aromatyczne i rozpływające się w ustach muffinki to idealny pomysł za każdym razem kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ich przygotowanie nie powinno nam zajęć więcej nić 15 minut.
Do ich przygotowania będziemy potrzebować wyłącznie kilku składników, z czego większość z nich z pewnością znajdziemy już w swojej kuchennej szafce. Te muffinki będą hitem zarówno wśród domowników, jak i wśród gości. Są obłędnie czekoladowe, cudownie pachną, a ich smak wpisze się w gust chyba każdego.
Przepis na proste czekoladowe muffiny. Ich przygotowanie jest banalnie proste
Aby je przygotować, wystarczy w jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej płynne. Następnie wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i dodajemy do naszej muffinowej masy drobno pokrojoną czekoladę.
Nasze muffinki pieczemy w papilotach i najlepiej w metalowej foremce na muffinki przez 20-25 minut w 200 stopniach Celsjusza. Zanim jednak będziemy mogli się nimi rozkoszować warto poczekać, aż do końca ostygną.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki niesłodzonego kakao
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- pół szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki i łączymy je ze sobą.
- W osobnej misce mieszamy jajko, olej i mleko.
- Powoli dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie ze sobą mieszamy.
- Naszą czekoladę siekamy i dorzucamy do gotowej masy.
- Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
- Naszą masę do muffinek przelewamy do papilotek.
- Ważne, by zostawić około 1 cm wolnego miejsca.
- Muffinki pieczemy 20-25 minut.