Przepyszne i chrupiące ciasto Bąbelek. Ugina się od ilości orzechów

2025-02-24
Przepyszne i chrupiące ciasto Bąbelek. Ugina się od ilości orzechów
Autor: Shutterstock.com Przepyszne i chrupiące ciasto Bąbelek. Ugina się od ilości orzechów
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Ciasto, którym bez wyrzutów sumienia można się zajadać kiedy dbamy o zdrowie? Ciasto bąbelek będzie idealną odpowiedzią. Jest niesamowicie orzechowo-czekoladowe. A co więcej, jego przygotowanie jest banalnie proste. Podpowiadamy, jak je zrobić.

Proste ciasto po brzegi wypełnione orzechami. Przepis jest banalnie prosty

Ciasto bąbelek jest niezwykle proste do przygotowania i przepyszne. Trzeba jednak podkreślić, że może nie być ono odpowiednie dla osób ze słabymi zębami. To ciasto bowiem, aż ugina się od dużej ilości orzechów, jakie w nim znajdziemy.

To właśnie dzięki nim jest ono dobre dla zdrowia. Orzechy włoskie bowiem poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki wysokiemu poziomowi zdrowych tłuszczów, w tym kwasów omega-3, dbają one o prawidłową pracę mózgu i łagodzą stany zapalne w organizmie.

Są również świetnym źródłem antyoksydantów, które między innymi wspierają zdrowie serca, działają przeciwnowotworowo i opóźniają starzenie się komórek.

Jak podawać ciasto bąbelek? Opcji jest kilka

To ciasto jest więc idealnym wyborem nie tylko na każdy dzień, ale również kiedy spodziewamy się odwiedzin gości. Samo w sobie będzie już świetnie smakować, ale można dodatkowo podawać je z kremem z gorzkiej czekolady, lodami waniliowymi, owocami czy bitą śmietaną.

Jest to stosunkowo prosty do wykonania deser, który rozkochuje swoją kresowością i zachwyca już od pierwszego kęsa.

SKŁADNIKI

  • 150 g mąki pszennej
  • 125 g masła 
  • 150 g cukru pudru 
  • 100 ml mleka
  • 150 ml oleju
  • 2 jajka
  • 50 g kakao w proszku 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii
  • szczypta soli 
  • 150 g orzechów włoskich 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce dokładnie mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, kawę i sól.
  • W mikserze ubijamy miękkie masło.
  • Kiedy będzie puszyste dodajemy do niego stopniowo cukier.
  • Dodajemy po jednym jajku.
  • Dolewamy mleko, olej i ekstrakt.
  • Dodajemy połowę mieszanki mąki i mieszamy do połączenia się składników.
  • Dodajemy drugą połowę mąki z znów mieszamy.
  • Orzechy rozdrabniamy i dodajemy do masy.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Przelewamy masę i pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut.
  • Po upieczeniu przekładamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Dlaczego warto jeść orzechy?