Przepyszne i chrupiące ciasto Bąbelek. Ugina się od ilości orzechów

Dieta wegetariańska
Ciasto, którym bez wyrzutów sumienia można się zajadać kiedy dbamy o zdrowie? Ciasto bąbelek będzie idealną odpowiedzią. Jest niesamowicie orzechowo-czekoladowe. A co więcej, jego przygotowanie jest banalnie proste. Podpowiadamy, jak je zrobić.
Proste ciasto po brzegi wypełnione orzechami. Przepis jest banalnie prosty
Ciasto bąbelek jest niezwykle proste do przygotowania i przepyszne. Trzeba jednak podkreślić, że może nie być ono odpowiednie dla osób ze słabymi zębami. To ciasto bowiem, aż ugina się od dużej ilości orzechów, jakie w nim znajdziemy.
To właśnie dzięki nim jest ono dobre dla zdrowia. Orzechy włoskie bowiem poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki wysokiemu poziomowi zdrowych tłuszczów, w tym kwasów omega-3, dbają one o prawidłową pracę mózgu i łagodzą stany zapalne w organizmie.
Są również świetnym źródłem antyoksydantów, które między innymi wspierają zdrowie serca, działają przeciwnowotworowo i opóźniają starzenie się komórek.
Jak podawać ciasto bąbelek? Opcji jest kilka
To ciasto jest więc idealnym wyborem nie tylko na każdy dzień, ale również kiedy spodziewamy się odwiedzin gości. Samo w sobie będzie już świetnie smakować, ale można dodatkowo podawać je z kremem z gorzkiej czekolady, lodami waniliowymi, owocami czy bitą śmietaną.
Jest to stosunkowo prosty do wykonania deser, który rozkochuje swoją kresowością i zachwyca już od pierwszego kęsa.
SKŁADNIKI
- 150 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 150 g cukru pudru
- 100 ml mleka
- 150 ml oleju
- 2 jajka
- 50 g kakao w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii
- szczypta soli
- 150 g orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce dokładnie mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, kawę i sól.
- W mikserze ubijamy miękkie masło.
- Kiedy będzie puszyste dodajemy do niego stopniowo cukier.
- Dodajemy po jednym jajku.
- Dolewamy mleko, olej i ekstrakt.
- Dodajemy połowę mieszanki mąki i mieszamy do połączenia się składników.
- Dodajemy drugą połowę mąki z znów mieszamy.
- Orzechy rozdrabniamy i dodajemy do masy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Przelewamy masę i pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut.
- Po upieczeniu przekładamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.