Przepyszne ciasto kawowe bez pieczenia - smakołyk z 4 składników dobry na każdą okazję
2022-05-26
łatwy
30 min
10
Bez okazji również robię je często. Albo z okazji braku okazji ;). A tak bardziej na poważnie to po prostu świetny patent na chodzące za nami słodkie zachciewajki. Deser przygotowuje się bardzo łatwo, potrzeba do niego tylko 4 składników, a smakuje naprawdę świetnie. Zdradzę wam też pewien trik - najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu, warto więc powstrzymać nieco łakomstwo, aby cieszyć się pełnią jego smaku.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 2 opakowania herbatników
- kakao do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kawę rozpuścić w szklance gorącej wody, dokładnie wymieszać. Odstawić, żeby przestygła.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem na lekką pianę.
- Blaszkę lub salaterkę z płaskim dnem wyłożyć folią aluminiową.
- Herbatniki zanurzać w wystudzonej kawie i szybko przekładać na przygotowana blaszkę (należy to zrobić dość sprawnie, aby ciasteczko nie rozpadły się).
- Ułożyć warstwę ciastek, następnie polowe śmietany, ponownie ciastka, ponownie śmietanę (2-3 tego co pozostało). Kolejna warstwę ciastek posmarować reszta śmietany.
- Blaszkę przykryć szczelnie folia aluminiowa lub spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Wierzch ściśniętego ciasta można posypać odrobina kakao lub - dla wzmocnienia kawowego smaku - drobno kawy rozpuszczalnej (np. typu crema).
Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy