Przepyszne ciasto kawowe bez pieczenia - smakołyk z 4 składników dobry na każdą okazję

Ciasto kawowe
Autor: Shutteratock To pyszne ciasto kawowe przygotujesz z 4 składników.
łatwy
30 min
10

Bez okazji również robię je często. Albo z okazji braku okazji ;). A tak bardziej na poważnie to po prostu świetny patent na chodzące za nami słodkie zachciewajki. Deser przygotowuje się bardzo łatwo, potrzeba do niego tylko 4 składników, a smakuje naprawdę świetnie. Zdradzę wam też pewien trik - najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu, warto więc powstrzymać nieco łakomstwo, aby cieszyć się pełnią jego smaku.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 opakowania herbatników
  • kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kawę rozpuścić w szklance gorącej wody, dokładnie wymieszać. Odstawić, żeby przestygła.
  • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na lekką pianę.
  • Blaszkę lub salaterkę z płaskim dnem wyłożyć folią aluminiową.
  • Herbatniki zanurzać w wystudzonej kawie i szybko przekładać na przygotowana blaszkę (należy to zrobić dość sprawnie, aby ciasteczko nie rozpadły się).
  • Ułożyć warstwę ciastek, następnie polowe śmietany, ponownie ciastka, ponownie śmietanę (2-3 tego co pozostało). Kolejna warstwę ciastek posmarować reszta śmietany.
  • Blaszkę przykryć szczelnie folia aluminiowa lub spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Wierzch ściśniętego ciasta można posypać odrobina kakao lub - dla wzmocnienia kawowego smaku -  drobno kawy rozpuszczalnej (np. typu crema).
Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy

Galeria: Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej