Placek kokosowy z gorzką czekoladą. Fit ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru
Placek kokosowy z gorzką czekoladą to ciasto w wersji fit - bez mąki, tłuszczu i cukru. Zamiast mąki mamy płatki owsiane, zamiast cukru - mocno dojrzałe banany, tłuszcz nie jest potrzebny. Ciasto wychodzi przyjemnie puszyste, a dodatek wiórków kokosowych i czekoladowych chipsów urozmaica jego smak.
Słodkie ciasto bez cukru i jego zamienników? Proszę bardzo. Zamiast substancji słodzących do ciasta można dodać mocno dojrzałe banany, które zapewnią słodki smaku i przyjemną wilgotność wypieku. Innym sposobem posłodzenia ciasta bez używania cukru jest wmieszanie do masy namoczonych wcześniej, a następnie zblendowanych daktyli. Więcej przepisów na ciasta bez dodatku cukru znajdziecie w artykule: 6 najlepszych ciast bez cukru.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki płatków owsianych
- 3 banany mocno dojrzałe
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 2-3 krople esencji waniliowej
- 3 jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki zmielić drobno blenderem, malakserem lub w młynku do kawy.
- Banany zblendować, dodać miód, zmielone płatki, sodę, jajka i wanilię, zmiksować.
- Czekoladę pokroić na drobne kawałki, dodać wraz z wiórkami kokosowymi do masy i wymieszać łyżką.
- Keksówkę wyłożyć papierem, przelać ciasto i piec w temperaturze 180 st.C. przez 45 minut.