Placek kokosowy z gorzką czekoladą. Fit ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru

2023-01-10
Fit ciasto kokosowe
Autor: Shutterstock Świetne ciasto dla dbających o linię.
łatwy
30 min
8

Placek kokosowy z gorzką czekoladą to ciasto w wersji fit - bez mąki, tłuszczu i cukru. Zamiast mąki mamy płatki owsiane, zamiast cukru - mocno dojrzałe banany, tłuszcz nie jest potrzebny. Ciasto wychodzi przyjemnie puszyste, a dodatek wiórków kokosowych i czekoladowych chipsów urozmaica jego smak.

Słodkie ciasto bez cukru i jego zamienników? Proszę bardzo. Zamiast substancji słodzących do ciasta można dodać mocno dojrzałe banany, które zapewnią słodki smaku i przyjemną wilgotność wypieku. Innym sposobem posłodzenia ciasta bez używania cukru jest wmieszanie do masy namoczonych wcześniej, a następnie zblendowanych daktyli. Więcej przepisów na ciasta bez dodatku cukru znajdziecie w artykule: 6 najlepszych ciast bez cukru.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3 banany mocno dojrzałe
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 2-3 krople esencji waniliowej
  • 3 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki zmielić drobno blenderem, malakserem lub w młynku do kawy.
  • Banany zblendować, dodać miód, zmielone płatki, sodę, jajka i wanilię, zmiksować.
  • Czekoladę pokroić na drobne kawałki, dodać wraz z wiórkami kokosowymi do masy i wymieszać łyżką.
  • Keksówkę wyłożyć papierem, przelać ciasto i piec w temperaturze 180 st.C. przez 45 minut.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę