Owocowy śmietanowiec z truskawkami i galaretką - przepis na ciasto bez pieczenia [QUIZ]
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Owocowy śmietanowiec, ze świeżymi truskawkami i galaretką to ciasto, które nie wymaga włączania piekarnika. Wystarczy odpowiednio połączyć składniki i wstawić całość do lodówki. Szybko, sprawnie, bez zakalca. Pyszne!
Możesz przygotować ciasto bez galaretki i spodu - na przykład w misce - dzięki czemu zyska ciekawą formę po jej odwróceniu.
SKŁADNIKI
- 50 dag świeżych truskawek
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki śmietany 18 procentowej
- 2 łyżki żelatyny
- cukier wanilinowy
- 1 puszka brzoskwiń albo moreli
- 2 galaretki cytrynowe
- 20 dag kruchych ciasteczek (np. maślanych lub małych biszkoptów)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Namocz żelatynę w dwóch łyżkach wody, a potem dokładnie rozpuść w połowie szklanki gorącego mleka. Pozostaw do ostygnięcia.
- Zmiksuj truskawki. Odłóż kilka ładnych do dekoracji.
- Do pozostałej części mleka dodaj śmietanę, cukier, cukier wanilinowy oraz zmiksowane truskawki. Wymieszaj z mlekiem z dodatkiem żelatyny.
- Dno tortownicy wyłóż ciasteczkami. Następnie przełóż na nie tężejącą masę. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- W tym czasie przygotuj galaretkę, dodając o połowę wody mniej, niż wskazuje informacja na opakowaniu. Wystudź galaretkę.
- Wyłóż na ciasto odsączone z syropu brzoskwinie lub morele. Zalej je tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na ok. 1-2 godziny. Gotowe ciasto udekoruj połówkami truskawek.