Owocowy śmietanowiec z truskawkami i galaretką - przepis na ciasto bez pieczenia [QUIZ]

2021-03-29
smietanowiec.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Owocowy śmietanowiec z truskawkami to łatwe do przygotowania ciasto na zimno.
łatwy
60 min
4

Owocowy śmietanowiec, ze świeżymi truskawkami i galaretką to ciasto, które nie wymaga włączania piekarnika. Wystarczy odpowiednio połączyć składniki i wstawić całość do lodówki. Szybko, sprawnie, bez zakalca. Pyszne!

Możesz przygotować ciasto bez galaretki i spodu -  na przykład w misce - dzięki czemu zyska ciekawą formę po jej odwróceniu.

SKŁADNIKI

  • 50 dag świeżych truskawek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki śmietany 18 procentowej
  • 2 łyżki żelatyny
  • cukier wanilinowy
  • 1 puszka brzoskwiń albo moreli
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 20 dag kruchych ciasteczek (np. maślanych lub małych biszkoptów)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Namocz żelatynę w dwóch łyżkach wody, a potem dokładnie rozpuść w połowie szklanki gorącego mleka. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Zmiksuj truskawki. Odłóż kilka ładnych do dekoracji.
  • Do pozostałej części mleka dodaj śmietanę, cukier, cukier wanilinowy oraz zmiksowane truskawki. Wymieszaj z mlekiem z dodatkiem żelatyny.
  • Dno tortownicy wyłóż ciasteczkami. Następnie przełóż na nie tężejącą masę. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  • W tym czasie przygotuj galaretkę, dodając o połowę wody mniej, niż wskazuje informacja na opakowaniu. Wystudź galaretkę.
  • Wyłóż na ciasto odsączone z syropu brzoskwinie lub morele. Zalej je tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na ok. 1-2 godziny. Gotowe ciasto udekoruj połówkami truskawek.