Nanaimo bars: przepis. Jak zrobić pyszne ciasto bez pieczenia?

2021-03-29
nanaimo-bars-jak-je-zrobic-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: Shutterstock Podajemy przepis na nanaimo bars według prawdziwej cioci z Ameryki!
średni
30 min
4

Nanaimo bars - na parterze chrupiąca mieszanka migdałów, kokosa i ciasteczek owsianych. Piętro wyżej – lekki mus ze śmietanki kremówki i budyniu. A wszystko obficie oblane masą czekoladową. Sprawdź, jak zrobić to pyszne ciasto bez pieczenia. Podajemy przepis krok po kroku.

Do wymyślenia nanaimo bars przyznają się zarówno Kanadyjczycy, jak i mieszkańcy Stanów Zjednoczonych. Gdzie leży prawda? Nie jest to jasne. Wiadomo natomiast, jak ten przysmak samodzielnie zrobić!

SKŁADNIKI

  • pół kostki masła
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • roztrzepane jajko
  • 150 g pokruszonych ciastek owsianych
  • szklanka wiórków kokosowych
  • pół szklanki rozdrobnionych migdałów
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki proszku z budyniu waniliowego
  • 2 szklanki cukru pudru
  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wiórki kokosowe i migdały uprażyć na patelni.
  • Blachę o wymiarach 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W kąpieli wodnej rozpuścić pół czekolady z masłem. Dodać jajko, wymieszać. Zdjąć z palnika, gdy powstanie gęsta jednolita masa.
  • Dosypać pokruszone ciastka i orzechy, połączyć. Wysypać na spód blaszki, równomiernie rozłożyć i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania następnej warstwy.
  • Zmiksować masło, kremówkę i budyń. Dosypać cukier puder, ubijać do powstania puszystej i jednolitej masy. Wyłożyć na przygotowaną wcześniej dolną warstwę, równomiernie rozprowadzić. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Przygotować polewę. Czekoladę gorzką i mleczną (po pół tabliczki) rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać na przygotowane wcześniej ciasto, które po przestudzeniu należy pokroić w niewielkie prostokąty.