Nanaimo bars: przepis. Jak zrobić pyszne ciasto bez pieczenia?
2021-03-29
średni
30 min
4
Nanaimo bars - na parterze chrupiąca mieszanka migdałów, kokosa i ciasteczek owsianych. Piętro wyżej – lekki mus ze śmietanki kremówki i budyniu. A wszystko obficie oblane masą czekoladową. Sprawdź, jak zrobić to pyszne ciasto bez pieczenia. Podajemy przepis krok po kroku.
Do wymyślenia nanaimo bars przyznają się zarówno Kanadyjczycy, jak i mieszkańcy Stanów Zjednoczonych. Gdzie leży prawda? Nie jest to jasne. Wiadomo natomiast, jak ten przysmak samodzielnie zrobić!
SKŁADNIKI
- pół kostki masła
- tabliczka gorzkiej czekolady
- roztrzepane jajko
- 150 g pokruszonych ciastek owsianych
- szklanka wiórków kokosowych
- pół szklanki rozdrobnionych migdałów
- pół kostki masła
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki proszku z budyniu waniliowego
- 2 szklanki cukru pudru
- pół tabliczki mlecznej czekolady
- łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wiórki kokosowe i migdały uprażyć na patelni.
- Blachę o wymiarach 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- W kąpieli wodnej rozpuścić pół czekolady z masłem. Dodać jajko, wymieszać. Zdjąć z palnika, gdy powstanie gęsta jednolita masa.
- Dosypać pokruszone ciastka i orzechy, połączyć. Wysypać na spód blaszki, równomiernie rozłożyć i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania następnej warstwy.
- Zmiksować masło, kremówkę i budyń. Dosypać cukier puder, ubijać do powstania puszystej i jednolitej masy. Wyłożyć na przygotowaną wcześniej dolną warstwę, równomiernie rozprowadzić. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Przygotować polewę. Czekoladę gorzką i mleczną (po pół tabliczki) rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać na przygotowane wcześniej ciasto, które po przestudzeniu należy pokroić w niewielkie prostokąty.