Kostka szpinakowa z kremem śmietanowym: pyszne ciasto na deser

2020-06-16
Kostka szpinakowa z kremem śmietanowym: pyszne ciasto na deser
Autor: Shutterstock Efektowne ciasto z dużą porcją chlorofilu
łatwy
30 min
4

Kostka szpinakowa z kremem śmietanowym to idealne ciasto na deser w słoneczny dzień. Efektowny, zielony biszkopt tłuszczowy przygotujecie bardzo łatwo. Pyszny krem według prostego przepisu można dowolnie aromatyzować. My wybraliśmy wanilię, ale możecie użyć skórki i soku z cytryny. Można również świeże owoce jagodowe dodać do kremu, aby urozmaicić przepis. Po prostu palce lizać! 

Składniki

Na ciasto:

120 g świeżego szpinaku

5 jajek

100 g oleju rzepakowego

100 g cukru

260 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:

250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

250 g serka mascarpone

1 łyżeczka aromatu waniliowego lub cukru wanilinowego

2 łyżki cukru pudru

oraz 

cukier puder do dekoracji

owoce jagodowe do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Liście szpinaku miksujemy blenderem na gładką masę. Odstawiamy. 

Za pomocą robota na wysokich obrotach ubijamy jajka z cukrem na puch. Dodajemy olej i miksujemy. 

Dodajemy po 1 łyżce zmiksowanych liści szpinaku i ubijamy, aż do wyczerpania szpinaku. 

Dodajemy w 3 porcjach mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Ciasto przelewamy do formy (blachy) wyłożonej papierem do pieczenia. 

Wstawiamy do piekarnika, pieczemy w 180°C przez 20-30 minut lub do próby suchego patyczka. 

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 

Ścinamy wierzch biszkoptu, pozostawiamy go trochę, okruszki przydadzą się do dekoracji. Biszkopt przecinamy na dwie części. 

Ubijamy śmietanę z aromatem i cukrem. Do sztywnej śmietany dodajemy po 1 łyżce serka mascarpone i ubijamy na wolnych obrotach. 

Placek smarujemy kremem, na kremie kładziemy drugi placek i lekko dociskamy.

Wierzch oprószamy cukrem pudrem i okruszkami biszkoptu.

Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. 

Kroimy na kwadraty. Podajemy ze świeżymi owocami jagodowymi. 

Ciasto ze szpinakiem jest  łatwe do przygotowania i  zawsze się udaje. Bardzo efektownie się prezentuje, a smakuje równie dobrze jak wygląda. Ponieważ jest dość delikatne, dobrze jest  przełożyć je kremem o bardziej  zdecydowanym smaku, który będzie stanowił ciekawy  kontrapunkt. Doskonale komponuje się też z kwaskowymi  owocami.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska