Kostka szpinakowa z kremem śmietanowym: pyszne ciasto na deser

2021-03-29
Kostka szpinakowa z kremem śmietanowym: pyszne ciasto na deser
Autor: Shutterstock Efektowne ciasto z dużą porcją chlorofilu
łatwy
30 min
4

Kostka szpinakowa z kremem śmietanowym to idealne ciasto na deser w słoneczny dzień. Efektowny, zielony biszkopt tłuszczowy przygotujecie bardzo łatwo. Pyszny krem według prostego przepisu można dowolnie aromatyzować. My wybraliśmy wanilię, ale możecie użyć skórki i soku z cytryny. Można również świeże owoce jagodowe dodać do kremu, aby urozmaicić przepis. Po prostu palce lizać! 

Ciasto ze szpinakiem jest  łatwe do przygotowania i  zawsze się udaje. Bardzo efektownie się prezentuje, a smakuje równie dobrze jak wygląda. Ponieważ jest dość delikatne, dobrze jest  przełożyć je kremem o bardziej  zdecydowanym smaku, który będzie stanowił ciekawy  kontrapunkt. Doskonale komponuje się też z kwaskowymi  owocami.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 120 g świeżego szpinaku
  • 5 jajek
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 100 g cukru
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na krem:
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • oraz 
  • cukier puder do dekoracji
  • owoce jagodowe do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście szpinaku miksujemy blenderem na gładką masę. Odstawiamy. 
  • Za pomocą robota na wysokich obrotach ubijamy jajka z cukrem na puch. Dodajemy olej i miksujemy. 
  • Dodajemy po 1 łyżce zmiksowanych liści szpinaku i ubijamy, aż do wyczerpania szpinaku. 
  • Dodajemy w 3 porcjach mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  • Ciasto przelewamy do formy (blachy) wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wstawiamy do piekarnika, pieczemy w 180°C przez 20-30 minut lub do próby suchego patyczka. 
  • Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 
  • Ścinamy wierzch biszkoptu, pozostawiamy go trochę, okruszki przydadzą się do dekoracji. Biszkopt przecinamy na dwie części. 
  • Ubijamy śmietanę z aromatem i cukrem. Do sztywnej śmietany dodajemy po 1 łyżce serka mascarpone i ubijamy na wolnych obrotach. 
  • Placek smarujemy kremem, na kremie kładziemy drugi placek i lekko dociskamy.
  • Wierzch oprószamy cukrem pudrem i okruszkami biszkoptu.
  • Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. 
  • Kroimy na kwadraty. Podajemy ze świeżymi owocami jagodowymi.