Kostka szpinakowa z kremem śmietanowym: pyszne ciasto na deser
Kostka szpinakowa z kremem śmietanowym to idealne ciasto na deser w słoneczny dzień. Efektowny, zielony biszkopt tłuszczowy przygotujecie bardzo łatwo. Pyszny krem według prostego przepisu można dowolnie aromatyzować. My wybraliśmy wanilię, ale możecie użyć skórki i soku z cytryny. Można również świeże owoce jagodowe dodać do kremu, aby urozmaicić przepis. Po prostu palce lizać!
Ciasto ze szpinakiem jest łatwe do przygotowania i zawsze się udaje. Bardzo efektownie się prezentuje, a smakuje równie dobrze jak wygląda. Ponieważ jest dość delikatne, dobrze jest przełożyć je kremem o bardziej zdecydowanym smaku, który będzie stanowił ciekawy kontrapunkt. Doskonale komponuje się też z kwaskowymi owocami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 120 g świeżego szpinaku
- 5 jajek
- 100 g oleju rzepakowego
- 100 g cukru
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Na krem:
- 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru pudru
- oraz
- cukier puder do dekoracji
- owoce jagodowe do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście szpinaku miksujemy blenderem na gładką masę. Odstawiamy.
- Za pomocą robota na wysokich obrotach ubijamy jajka z cukrem na puch. Dodajemy olej i miksujemy.
- Dodajemy po 1 łyżce zmiksowanych liści szpinaku i ubijamy, aż do wyczerpania szpinaku.
- Dodajemy w 3 porcjach mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Ciasto przelewamy do formy (blachy) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika, pieczemy w 180°C przez 20-30 minut lub do próby suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
- Ścinamy wierzch biszkoptu, pozostawiamy go trochę, okruszki przydadzą się do dekoracji. Biszkopt przecinamy na dwie części.
- Ubijamy śmietanę z aromatem i cukrem. Do sztywnej śmietany dodajemy po 1 łyżce serka mascarpone i ubijamy na wolnych obrotach.
- Placek smarujemy kremem, na kremie kładziemy drugi placek i lekko dociskamy.
- Wierzch oprószamy cukrem pudrem i okruszkami biszkoptu.
- Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
- Kroimy na kwadraty. Podajemy ze świeżymi owocami jagodowymi.