Kokosowa księżniczka bez pieczenia - ciasto jak wafelki Princessa, z malinową nutką

Kokosowa księżniczka bez pieczenia - ciasto jak wafelki Princessa z malinową nutką
Autor: Shutterstock Kokosowa księżniczka obłędnie smakuje i wygląda
łatwy
30 min
12

Kokosowa księżniczka kusi aksamitnym, lekkim kremem, chrupiącymi wafelkami i malinowym rumieńcem, który dodaje jej smaku i przełamuje prostotę deseru. Jeśli lubicie kokosowe wafelki Princessa, polubicie też księżniczkę.

SKŁADNIKI

  • 2 duże opakowania herbatników maślanych
  • 2 szklanki śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 1 tabliczka białej czekolady, startej na tarce na wiórki
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 wafelki Princessa kokosowa
  • 1 słoik dżemu lub musu malinowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wafelki pokruszyć dość drobno, można rozwałkować lub zmielić w blenderze (krótko)
  • Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru.
  • Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po trochu ser mascarpone, wiórki kokosowe oraz tartą czekoladę.
  • Nie ubijać już zbyt długo, wystarczy ok. 1-2 minuty, aby składniki dobrze się wymieszały.
  • Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej warstwę herbatników.
  • Odłożyć 4-5 łyżek masy śmietanowej. Na herbatnikach wyłożyć połowę pozostałej masy.
  • Na masie rozsypać równomiernie połowę pokruszonych wafli.
  • Na wierzch wyłożyć połowę dżemu.
  • Przykryć warstwą herbatników i powtórzyć kroki 7-9.
  • Ostatnią warstwę herbatników posmarować cienką warstwą masy i udekorować wiórkami kokosowymi lub owocami.
  • Deser wstawić do lodówki na 2 godziny, aby się ścisnął.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?

Ciasto, a właściwie deser kokosowa księżniczka to efektowne połączenie smaków i tekstur. Słodkie i chrupiące kokosowe wafelki, kwaskowy dżem lub mus śmietankowy, aksamitna bita śmietana tworzą razem niesamowicie smaczną kombinację. Na dodatek niezbyt trudną do przygotowania. a także nie bardzo kosztowną. Polecamy to ciasto na co dzień i od święta.

Poniżej  znajdziesz nasze ulubione przepisy na ciasta bez pieczenia

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej