Kokosowa księżniczka bez pieczenia - ciasto jak wafelki Princessa, z malinową nutką
2023-03-02
łatwy
30 min
12
Kokosowa księżniczka kusi aksamitnym, lekkim kremem, chrupiącymi wafelkami i malinowym rumieńcem, który dodaje jej smaku i przełamuje prostotę deseru. Jeśli lubicie kokosowe wafelki Princessa, polubicie też księżniczkę.
SKŁADNIKI
- 2 duże opakowania herbatników maślanych
- 2 szklanki śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 1 tabliczka białej czekolady, startej na tarce na wiórki
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 wafelki Princessa kokosowa
- 1 słoik dżemu lub musu malinowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wafelki pokruszyć dość drobno, można rozwałkować lub zmielić w blenderze (krótko)
- Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po trochu ser mascarpone, wiórki kokosowe oraz tartą czekoladę.
- Nie ubijać już zbyt długo, wystarczy ok. 1-2 minuty, aby składniki dobrze się wymieszały.
- Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej warstwę herbatników.
- Odłożyć 4-5 łyżek masy śmietanowej. Na herbatnikach wyłożyć połowę pozostałej masy.
- Na masie rozsypać równomiernie połowę pokruszonych wafli.
- Na wierzch wyłożyć połowę dżemu.
- Przykryć warstwą herbatników i powtórzyć kroki 7-9.
- Ostatnią warstwę herbatników posmarować cienką warstwą masy i udekorować wiórkami kokosowymi lub owocami.
- Deser wstawić do lodówki na 2 godziny, aby się ścisnął.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?
Ciasto, a właściwie deser kokosowa księżniczka to efektowne połączenie smaków i tekstur. Słodkie i chrupiące kokosowe wafelki, kwaskowy dżem lub mus śmietankowy, aksamitna bita śmietana tworzą razem niesamowicie smaczną kombinację. Na dodatek niezbyt trudną do przygotowania. a także nie bardzo kosztowną. Polecamy to ciasto na co dzień i od święta.
Poniżej znajdziesz nasze ulubione przepisy na ciasta bez pieczenia