Holenderskie ciasto dyniowe z przyprawami korzennymi: przepis

Holenderskie ciasto dyniowe z przyprawami korzennymi: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Ciasto dyniowe, specjał holenderski, uświetni poobiednią kawę w gronie rodziny lub przyjaciół
średni
60 min
4

Pachnące przyprawami holenderskie ciasto dyniowe to idealna propozycja na mroźne wieczory, a nawet na świąteczny stół. Sprawdź, jak je zrobić!

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki
  • półtora łyżeczki proszku do pieczenia i tyle samo sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • po 1 łyżeczce mielonych goździków, mielonego ziela angielskiego oraz mielonego imbiru
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki puree z gotowanej dyni (około 500 g)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • pół szklanki rodzynek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę dokładnie mieszamy z przyprawami. Masło ubijamy z cukrem, dodajemy jajka i dynię. Dodajemy mąkę z przyprawami, dokładnie mieszamy.
  • Aby wszystko idealnie wykończyć, dodajemy jeszcze łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy oraz pół szklanki rodzynek.
  • Wlewamy do formy i pieczemy do „suchego patyczka” - około 45 minut w 180 stopniach.
Aleksandra Wesołowska
więcej