Holenderskie ciasto dyniowe z przyprawami korzennymi: przepis
2021-03-29
średni
60 min
4
Pachnące przyprawami holenderskie ciasto dyniowe to idealna propozycja na mroźne wieczory, a nawet na świąteczny stół. Sprawdź, jak je zrobić!
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki
- półtora łyżeczki proszku do pieczenia i tyle samo sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- po 1 łyżeczce mielonych goździków, mielonego ziela angielskiego oraz mielonego imbiru
- 250 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki puree z gotowanej dyni (około 500 g)
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- pół szklanki rodzynek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę dokładnie mieszamy z przyprawami. Masło ubijamy z cukrem, dodajemy jajka i dynię. Dodajemy mąkę z przyprawami, dokładnie mieszamy.
- Aby wszystko idealnie wykończyć, dodajemy jeszcze łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy oraz pół szklanki rodzynek.
- Wlewamy do formy i pieczemy do „suchego patyczka” - około 45 minut w 180 stopniach.