Czekoladowy chrupak bez pieczenia. Ciasto idealne nawet dla początkujących

Czekoladowy chrupak
Autor: Shutteratock Czekoladowy chrupak to mega łatwe w przygotowaniu ciasto.
łatwy
20 min
12

Czekoladowy chrupak to smaczny deser, który przygotujesz w kilkanaście minut. Wystarczy podebrać dzieciakom nieco czekoladowych chrupek śniadaniowych i wymieszać z masą maślano-kakaową, elementy złożyć w ciasto i poczekać... Gdy deser się ściągnie, jest gotowy do chrupania. 

SKŁADNIKI

  • 250 g czekoladowych kulek śniadaniowych
  • 2 opakowania herbatników w czekoladzie (np. maltanek)
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 puszka masy krówkowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku rozpuścić masło, dodać śmietankę, cukier, kakao i pokruszoną czekoladę.
  • Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa.
  • Do masy dodać ok 200 g czekoladowych kulek i dokładnie wymieszać.
  • Niedużą kwadratową tortownice wyłożyć maltankami, na herbatniki wyłożyć masę chrupkową.
  • Na wierzch wylać równomiernie masę krówkową, wierzch obsypać pozostałymi czekoladowymi kulkami.
  • Ostawić do lodówki na kilka godzin, aby deser się ścisnął.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Galeria: Pyszne ciasta bez pieczenia

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej