Ciasto ZYGZAK - genialny patent na efektowne ciasto bez pieczenia

Ciasto zygzak
Autor: Shutterstock Ciasto zygzak udekorowane świeżymi owocami
łatwy
40 min
8

Ciasto zygzak wygląda na bardzo pracochłonne, tymczasem to naprawdę łatwy w przygotowaniu deser. Jest bardzo smaczne, warstwa kremu jest aksamitna, czekoladowa polewa gładka, a chrupiące kawałki herbatników naprawdę robią robotę. I nie trzeba go piec, a wygląda niezwykle efektownie. Znakomite do popołudniowej kawy, dla miłych gości i na prezent - bo zygzak to ciasto na każda okazję.

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 250 g masła
  • 5 łyżek skondensowanego mleka
  • 1 szklanka kakao
  • 1 duże opakowane (350 g) herbatników
  • Krem budyniowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • Polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 małe opakowanie śmietany 36%
  • 50 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka utrzeć z masłem, kakao i mlekiem skondensowanym. Najlepiej zrobić to na parze, aby wysoka temperatura wyeliminowała z jajek szkodliwe mikroorganizmy. Aby ubić jajka na parze należy ustawić naczynie z jajkami na garnku z wrzątkiem, ale tak, aby nie sięgało dnem wody. Postawić na niewielkim gazie i ubijać jajka mikserem, gdy się napowietrza dodać kakao i skondensowane mleko. 
  • Ubijać do momentu, aż masa nabierze gumowatej konsystencji, po czym zdjąć ją z ognia, dodać połamane na mniejsze kawałki herbatniki i wymieszać, aby krem pokrył dokładnie wszystkie ciasteczka.
  • Niedużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasteczkową masę, wyrównać wierzch i odstawić do lodówki, aby tężała.
  • Ugotować budyń śmietankowy i odstawić, żeby przestygł. Masło utrzeć z cukrem, aż będzie puszyste, nie przestając miksować dodawać po trochu wystudzony budyń.
  • Krem budyniowy wyłożyć na stężałą masę herbatnikową i ponownie wstawić ciasto do lodówki.
  • Składniki polewy wymieszać w naczyniu i wstawić do mikrofalówki na 30 sekund, wyjąć, wymieszać i czynność powtórzyć jeszcze 2 razy.
  • Następnie przestudzić nieco masę mieszając i wylać na ciasto, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia - najlepiej na 2 godziny..
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej