Ciasto ZYGZAK - genialny patent na efektowne ciasto bez pieczenia
2022-03-14
łatwy
40 min
8
Ciasto zygzak wygląda na bardzo pracochłonne, tymczasem to naprawdę łatwy w przygotowaniu deser. Jest bardzo smaczne, warstwa kremu jest aksamitna, czekoladowa polewa gładka, a chrupiące kawałki herbatników naprawdę robią robotę. I nie trzeba go piec, a wygląda niezwykle efektownie. Znakomite do popołudniowej kawy, dla miłych gości i na prezent - bo zygzak to ciasto na każda okazję.
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 250 g masła
- 5 łyżek skondensowanego mleka
- 1 szklanka kakao
- 1 duże opakowane (350 g) herbatników
- Krem budyniowy:
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 małe opakowanie śmietany 36%
- 50 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka utrzeć z masłem, kakao i mlekiem skondensowanym. Najlepiej zrobić to na parze, aby wysoka temperatura wyeliminowała z jajek szkodliwe mikroorganizmy. Aby ubić jajka na parze należy ustawić naczynie z jajkami na garnku z wrzątkiem, ale tak, aby nie sięgało dnem wody. Postawić na niewielkim gazie i ubijać jajka mikserem, gdy się napowietrza dodać kakao i skondensowane mleko.
- Ubijać do momentu, aż masa nabierze gumowatej konsystencji, po czym zdjąć ją z ognia, dodać połamane na mniejsze kawałki herbatniki i wymieszać, aby krem pokrył dokładnie wszystkie ciasteczka.
- Niedużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasteczkową masę, wyrównać wierzch i odstawić do lodówki, aby tężała.
- Ugotować budyń śmietankowy i odstawić, żeby przestygł. Masło utrzeć z cukrem, aż będzie puszyste, nie przestając miksować dodawać po trochu wystudzony budyń.
- Krem budyniowy wyłożyć na stężałą masę herbatnikową i ponownie wstawić ciasto do lodówki.
- Składniki polewy wymieszać w naczyniu i wstawić do mikrofalówki na 30 sekund, wyjąć, wymieszać i czynność powtórzyć jeszcze 2 razy.
- Następnie przestudzić nieco masę mieszając i wylać na ciasto, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia - najlepiej na 2 godziny..
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę