Ciasto z jagodami na zimno - pyszny deser serowo-owocowy na ciasteczkach owsianych

Ciasto z jagodami na zimno
Autor: Shutterstock Ciasto z jagodami na zimno udekorowane owocami i listkami mięty.
łatwy
40 min
8

Ciasto z jagodami można przygotować na zimno. Pyszny owocowy sernik uprzyjemni każdy letni dzień. Jego przygotowanie nie jest trudne a smak potrafi zniewolić. Smakuje idealnie z mrożoną kawa z limonką.

SKŁADNIKI

  • 1 wiaderko sera trzykrotnie mielonego
  • 1 kg jagód
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 opakowanie ciastek owsianych
  • 0,5 kostki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciastka rozkruszyć, wymieszać z miękkim masłem, wyłożyć nim blaszkę, dokładnie ubijając.
  • Blaszkę wstawić do lodówki, a by spód deseru się ścisnął.
  • Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody, dodać do nich żelatynę, odstawić do ostygnięcia.
  • Jagody przebrać, umyć i osuszyć, a następnie zblendować na mus.
  • Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać mus jagodowy i dokładnie wymieszać.
  • Do sera z jagodami dodać wystudzona galaretkę i zmiksować.
  • Masę serowo-owocową wyłożyć na schłodzony spód.
  • Wierzch ciasta wyrównać i udekorować świeżymi owocami.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej