Ciasto z dyni z kruszonką: podajemy dobry przepis
2021-03-29
średni
90 min
4
Ciasto dyniowe to prawdziwy przysmak. Co więcej, jest to potrawa zdrowa i pożywna, dlatego warto choć raz zrobić domowy wypiek z dyni. Sprawdź, jak przyrządzić dyniowe ciasto z kruszonką.
SKŁADNIKI
- 500 g miąższu dyni
- 300 g mąki
- 3-4 jajka
- 1 szklanka białego cukru oraz odrobina waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 200 g margaryny
- 2 łyżki orzechów włoskich
- aromat waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- na kruszonkę:
- mąka pszenna
- cukier
- masło
- 1 łyżka chipsów czekoladowych lub pokruszonej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw dynię należy utrzeć na tarce ze stosunkowo małymi oczkami. Następnie powstałą masę wrzucamy do garnka i dodajemy cukier (waniliowy i zwykły), sodę i proszek do pieczenia.
- Dodajemy również mąkę, jajka i orzechy. Następnie rozgrzewamy margarynę, aby była płynna, i wlewamy do garnka. Ważne jest, aby starannie wymieszać wszystkie składniki.
- Na blachę kładziemy papier do pieczenia i smarujemy go margaryną oraz posypujemy bułką tartą. Wlewamy cała masę. Ciasto pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
- Ciasto z dyni doskonale smakuje z kruszonką. Aby ją zrobić, potrzebujemy mąki pszennej, cukru i masła (można dodać także wanilię). Masło i cukier należy rozetrzeć, następnie dodać mąki i rozetrzeć ręką na jednolita masę.
- Następnie znowu dodać mąki oraz chipsy czekoladowy i rozetrzeć jeszcze raz, ale "niedokładnie", tak aby pozostały grudki. Posypujemy nimi ciasto przed pieczeniem - nie tylko wzbogaca smak, ale też doskonale dekoruje wypieki.