Ciasto z dyni - przepis na pyszny placek dyniowy
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Ciasto z dyni - przepis na doskonały placek dyniowy. Miękki, wilgotny, puszysty. Sprawdź, jak zrobić ciasto z dyni, jakie składniki będą potrzebne, jak przygotować, ile czasu piec i jak podawać ciasto z dyni.
SKŁADNIKI
- 50 dag mąki
- 2 szklanki miąższu dyni startego na tarce na drobnych oczkach
- 1 szklanka mleka
- 12 dag cukru pudru
- 10 dag drożdży
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- olejek rumowy
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnuszku podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże i łyżkę cukru pudru. Dokładnie wymieszać, aby powstał zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać zaczyn, wbić jajka i dolać olej. Wyrabiać ciasto, dodając cukier, przyprawę piernikową i olejek rumowy.
- Gdy ciasto będzie uformowane, dołożyć dynię i dokładnie wymieszać.
- Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wylać ciasto dyniowe. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Gdy wyrośnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec ok. godziny.
- Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.