Ciasto z dyni: przepis na ciasto dyniowe z bakaliami

2021-03-29
Ciasto z dyni: przepis na ciasto dyniowe z bakaliami
Autor: Shutterstock Delikatny smak dyni podkręca się przyprawami korzennymi oraz bakaliami
średni
80 min
4

Na chłodniejsze wieczory przyda się słodki smakołyk z produktów sezonowych. Najlepsze jest ciasto dyniowe. Jest ono nie tylko lekkie, ale i bardzo zdrowe, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Podajemy sprawdzony przepis na ciasto z dyni z bakaliami.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg miąższu z dyni
  • 4 jajka
  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • kilka łyżek wiórków kokosowych
  • kilka łyżek posiekanych, ulubionych orzechów
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój dynię w kostkę i ugotuj do miękkości. Wrzuć ją do dużej miski razem z jajkami, cukrem, masłem i dobrze wymieszaj (możesz użyć do tego blendera) na gładką masę.
  • W drugiej misce wymieszaj ze sobą około czterech szklanek mąki, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli. Zawartość obu misek połącz.
  • Aby ciasto było smaczniejsze, dodaj kilka łyżek wiórków kokosowych i posiekanych orzechów.
  • Rozwałkuj delikatnie ciasto i ułóż je w brytfance. Następnie włóż ciasto dyniowe do piekarnika na 60 minut. Piekarnik powinien być wcześniej nagrzany do 190 stopni.
  • Wystudź ciasto i posyp je cukrem pudrem.