Ciasto z dyni: przepis na ciasto dyniowe z bakaliami
2021-03-29
średni
80 min
4
Na chłodniejsze wieczory przyda się słodki smakołyk z produktów sezonowych. Najlepsze jest ciasto dyniowe. Jest ono nie tylko lekkie, ale i bardzo zdrowe, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Podajemy sprawdzony przepis na ciasto z dyni z bakaliami.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg miąższu z dyni
- 4 jajka
- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- kilka łyżek wiórków kokosowych
- kilka łyżek posiekanych, ulubionych orzechów
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój dynię w kostkę i ugotuj do miękkości. Wrzuć ją do dużej miski razem z jajkami, cukrem, masłem i dobrze wymieszaj (możesz użyć do tego blendera) na gładką masę.
- W drugiej misce wymieszaj ze sobą około czterech szklanek mąki, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli. Zawartość obu misek połącz.
- Aby ciasto było smaczniejsze, dodaj kilka łyżek wiórków kokosowych i posiekanych orzechów.
- Rozwałkuj delikatnie ciasto i ułóż je w brytfance. Następnie włóż ciasto dyniowe do piekarnika na 60 minut. Piekarnik powinien być wcześniej nagrzany do 190 stopni.
- Wystudź ciasto i posyp je cukrem pudrem.