Ciasto z batatów

2021-03-29
Ciasto z batatów
Autor: Shutterstock Ciasto z batatami jest cudownie miękkie, słodkie i maślane.
łatwy
60 min
4

Taki deser jest zdrowy! Bataty zawierają składniki mineralne: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarkę, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Do tego witaminy z grupy B (m.in. witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.

Przepis pochodzi z książki „Zawsze syci na diecie”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl lub zamówić pod nr tel.: 22 590 55 55.

Nawet jeśli przygotujemy domowe ciasto z batatów lub buraków, nie wolno zjeść od razu całej blachy, tylko kawałek w ciągu dnia – danie liczy się jako posiłek. Pozostałą częścią możemy poczęstować rodzinę lub zostawić na kolejne dni, albo zamrozić.

SKŁADNIKI

  • 800 g batatów
  • 80 g masła
  • 80 g brązowego cukru lub 100 g erytrytolu
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 60 g dobrej jakości wiórków kokosowych
  • 3 jajka
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bataty obrać, pokroić. Gotować w wodzie przez 15 minut od czasu wrzenia.
  • Ugotowane bataty zmiksować lub zmiażdżyć praską do ziemniaków. Dodać masło, cukier, cynamon, sól i dobrze wymieszać.
  • Dosypać mąkę i wiórki, delikatnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez 45 minut.