Ciasto z batatów
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Taki deser jest zdrowy! Bataty zawierają składniki mineralne: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarkę, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Do tego witaminy z grupy B (m.in. witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.
Przepis pochodzi z książki „Zawsze syci na diecie”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl lub zamówić pod nr tel.: 22 590 55 55.
Nawet jeśli przygotujemy domowe ciasto z batatów lub buraków, nie wolno zjeść od razu całej blachy, tylko kawałek w ciągu dnia – danie liczy się jako posiłek. Pozostałą częścią możemy poczęstować rodzinę lub zostawić na kolejne dni, albo zamrozić.
SKŁADNIKI
- 800 g batatów
- 80 g masła
- 80 g brązowego cukru lub 100 g erytrytolu
- łyżeczka cynamonu
- łyżka mąki kukurydzianej
- 60 g dobrej jakości wiórków kokosowych
- 3 jajka
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bataty obrać, pokroić. Gotować w wodzie przez 15 minut od czasu wrzenia.
- Ugotowane bataty zmiksować lub zmiażdżyć praską do ziemniaków. Dodać masło, cukier, cynamon, sól i dobrze wymieszać.
- Dosypać mąkę i wiórki, delikatnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez 45 minut.