Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną
Podajemy przepis na proste i niedrogie ciasto szpinakowe z bitą śmietaną. Połączenie smaków jest dość oryginalne, ale szpinak z bitą śmietaną smakuje zaskakująco dobrze. Co powiesz na łatwy do przygotowania i bardzo efektowny deser - tort szpinakowy z bitą śmietaną? Oto, jak go przyrządzić.
Szpinak, podobnie jak marchewka, awansował z prostego obiadowego dodatku na produkt tak wszechstronny, że przygotowujemy z niego surówki, sałatki, koktajle i ciasta - nie tylko wytrawne. Szpinak jest bardzo neutralny w smaku, dlatego doskonale łączy się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami. A na dodatek ten obłedny kolor - szpinakowe ciasto niewątpliwie ma efektowny wygląd a przy tym jest bardzo smaczne.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 150 ml cukru
- 200 g masła
- 300 g mrożonego szpinaku
- 250 ml mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- Składniki na masę:
- 500 ml kremówki 30%
- 2 torebki fixu do śmietany
- 50-100 ml cukru pudru
- Do ozdoby: kandyzowana żurawina, pestki granatu, liście świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Szpinak odmrażamy dzień wcześniej w miseczce, w lodówce, pamiętając o tym, aby przed użyciem odsączyć z niego wodę.
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do malaksera, mieszamy, a następnie wlewamy do tortownicy. Pieczemy w 180°C przez około 40-50 minut z opcją grzania od dołu.
W trakcie pieczenia wkładamy bitą śmietanę oraz miskę, w której będziemy ją ubijać do lodówki.
Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika, studzimy i zimne kroimy na 3 części.
Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem w misce, na sam koniec dodajemy fix i miksujemy jeszcze chwilę.
Gotową masą przekładamy tort, a resztę śmietany wykładamy na wierzch ciasta i jego boki.
Szpinakowy tort ozdabiamy skórką pomarańczy oraz liśćmi świeżej mięty, a następnie wkładamy do lodówki na 24 godziny.