Ciasto marchewkowe z bakaliami

2021-03-29
Ciasto marchewkowe z bakaliami
Autor: Shutterstock Ciasto z dodatkiem marchewki jest słodkie, piernikowe i zdrowe
łatwy
110 min
4

Podajemy przepis na ciasto marchewkowe z cynamonem i bakaliami. Tak upieczony marchwiak z orzechami i rodzynkami zaskakuje miękką i wilgotną konsystencją oraz wspaniałym korzennym aromatem. Polecamy ciasto marchewkowe z cynamonem na święta! Oto sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • 400 g marchewki
  • 60 g rodzynek
  • 50 g orzechów laskowych
  • 20 g migdałów (płatki)
  • 4 jajka
  • 275 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 60 g margaryny
  • 125 g cukru pudru
  • 100 g serka białego typu "kanapkowy"
  • 0,75 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mikserem zmieszaj cukier, kakao oraz olej, dodając kolejno po jednym jajku.
  • Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamon, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy oraz sól. Całość delikatnie wymieszaj. 
  • Dodaj startą na grubej tarce marchewkę oraz rodzynki i posiekane orzechy.
  • W osobnym naczyniu przygotuj margarynę. Dodaj do niej cukier puder i ucieraj składniki, aż do momentu ich połączenia. Następnie dodaj cukier waniliowy oraz serek i ucieraj na gładką masę.
  • Ciasto przelej do okrągłej formy. Piecz w temperaturze 175 stopni C przez 45 minut.
  • Gdy ciasto jest już gotowe, posmaruj polewą i udekoruj płatkami migdałowymi. 7. Tak przygotowane ciasto marchewkowe pokrój na trójkątne kawałki.