Ciasto marchewkowe z bakaliami
2021-03-29
łatwy
110 min
4
Podajemy przepis na ciasto marchewkowe z cynamonem i bakaliami. Tak upieczony marchwiak z orzechami i rodzynkami zaskakuje miękką i wilgotną konsystencją oraz wspaniałym korzennym aromatem. Polecamy ciasto marchewkowe z cynamonem na święta! Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 400 g marchewki
- 60 g rodzynek
- 50 g orzechów laskowych
- 20 g migdałów (płatki)
- 4 jajka
- 275 g mąki
- 200 g cukru
- 1 łyżka kakao
- 60 g margaryny
- 125 g cukru pudru
- 100 g serka białego typu "kanapkowy"
- 0,75 szklanki oleju
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mikserem zmieszaj cukier, kakao oraz olej, dodając kolejno po jednym jajku.
- Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamon, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy oraz sól. Całość delikatnie wymieszaj.
- Dodaj startą na grubej tarce marchewkę oraz rodzynki i posiekane orzechy.
- W osobnym naczyniu przygotuj margarynę. Dodaj do niej cukier puder i ucieraj składniki, aż do momentu ich połączenia. Następnie dodaj cukier waniliowy oraz serek i ucieraj na gładką masę.
- Ciasto przelej do okrągłej formy. Piecz w temperaturze 175 stopni C przez 45 minut.
- Gdy ciasto jest już gotowe, posmaruj polewą i udekoruj płatkami migdałowymi. 7. Tak przygotowane ciasto marchewkowe pokrój na trójkątne kawałki.