Ciasto marchewkowe
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Przepis na ciasto marchewkowe jest banalnie prosty, a sam wypiek smakuje tak, że palce lizać! Miękki i wilgotny placek marchewkowy będzie doskonałym deserem do kawy. Serwuj ciasto marchewkowe tak, jak lubisz najbardziej - posypane cukrem pudrem, z marmoladą lub śmietanowym kremem.
SKŁADNIKI
- 4 marchewki
- Czubata szklanka mąki
- 10 dag margaryny KASI
- 2 jajka
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- Łyżeczka cukru waniliowego
- Łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 6 suszonych moreli
- Szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Margarynę KASIĘ stop i przestudź.
- Jajka zmiksuj z brązowym cukrem.
- Morele sparz, osącz, drobno posiekaj. Marchewki obierz, opłucz i zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij, jeżeli mają dużo soku, i dodaj do masy jajecznej wraz z ostudzoną KASIĄ, sokiem pomarańczowym, mąką i pokrojonymi morelami.
- Wsyp szczyptę soli, cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Cały czas mieszaj, aż składniki się dokładnie połączą i powstanie jednolita masa.
- Wyłóż masę do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piecz 35–40 minut w temperaturze 175°C.