Ciasto marchewkowe

2021-03-29
mat. pras. KASIA
Ciasto marchewkowe
Autor: Shutterstock Ciasto marchewkowe można udekorować lukrem i cukrowymi ozdobami
łatwy
50 min
4

Przepis na ciasto marchewkowe jest banalnie prosty, a sam wypiek smakuje tak, że palce lizać! Miękki i wilgotny placek marchewkowy będzie doskonałym deserem do kawy. Serwuj ciasto marchewkowe tak, jak lubisz najbardziej - posypane cukrem pudrem, z marmoladą lub śmietanowym kremem. 

SKŁADNIKI

  • 4 marchewki
  • Czubata szklanka mąki
  • 10 dag margaryny KASI
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • Łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 6 suszonych moreli
  • Szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Margarynę KASIĘ stop i przestudź.
  • Jajka zmiksuj z brązowym cukrem.
  • Morele sparz, osącz, drobno posiekaj. Marchewki obierz, opłucz i zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij, jeżeli mają dużo soku, i dodaj do masy jajecznej wraz z ostudzoną KASIĄ, sokiem pomarańczowym, mąką i pokrojonymi morelami.
  • Wsyp szczyptę soli, cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Cały czas mieszaj, aż składniki się dokładnie połączą i powstanie jednolita masa.
  • Wyłóż masę do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piecz 35–40 minut w temperaturze 175°C.
mat. pras. KASIA