Ciasto marchewkowe: przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Na ciasta również panuje moda. Niedawno popularne stały się ciasta marchewkowe - łatwe w wykonaniu. Ciasto marchewkowe nie tylko smakuje, ale i wygląda apetycznie.
Ciasto marchewkowe ma smak podobny do piernika, jest wilgotne i aromatyczne. Choć wersji przepisów na to ciasto jest bardzo dużo, każda z nich jest dość łatwa. Są ciasta marchewkowe z orzechami, z polewami, z owocami, z cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
- 4 jaja
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 2 i 1/2 szklanki grubo startej marchewki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka cynamonu
- łyżeczka sproszkowanego imbiru
- szczypta soli
- Polewa do ciasta:
- serek homogenizowany waniliowy
- sok z ćwiartki cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy mąkę, olej i marchewkę, a potem proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
- Wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 50 minut.
- Następnie przygotowujemy polewę do ciasta: serek ucieramy z sokiem z cytryny na jednolitą masę.
- Polewę rozsmarowujemy na ostygniętym cieście.