Ciasto marchewkowe: przepis

2021-03-29
Ciasto marchewkowe: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Ciasto marchewkowe  jest bardzo proste do przygotowania
łatwy
60 min
4

Na ciasta również panuje moda. Niedawno popularne stały się ciasta marchewkowe - łatwe w wykonaniu. Ciasto marchewkowe nie tylko smakuje, ale i wygląda apetycznie.

 

 

Ciasto marchewkowe ma smak podobny do piernika, jest wilgotne i aromatyczne. Choć wersji przepisów na to ciasto jest bardzo dużo, każda z nich  jest dość łatwa. Są ciasta marchewkowe z orzechami, z polewami, z owocami, z cukrem pudrem.

 

 

SKŁADNIKI

  • 4 jaja
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 2 i 1/2 szklanki grubo startej marchewki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka cynamonu
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • szczypta soli
  •  
  • Polewa do ciasta:
  • serek homogenizowany waniliowy
  • sok z ćwiartki cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  • Dodajemy mąkę, olej i marchewkę, a potem proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
  • Wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 50 minut.
  • Następnie przygotowujemy polewę do ciasta: serek ucieramy z sokiem z cytryny na jednolitą masę.
  • Polewę rozsmarowujemy na ostygniętym cieście.