Ciasto marchewkowe - przepis Ewy Wachowicz
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Wypróbuj przepis na szybkie i łatwe ciasto marchewkowe Ewy Wachowicz. Wilgotne ciasto marchewkowe z bakaliami i konfiturą morelową smakuje naprawdę pysznie! Oto oryginalna receptura z programu "Ewa gotuje".
SKŁADNIKI
- 5 jajek
- 300 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- Skórka z cytryny
- 300 g migdałów
- 300 g marchewki
- 75 g mąki ziemniaczanej
- Proszek do pieczenia
- Cynamon
- 2 goździki
- Sól
- 50 ml brandy
- 30 g konfitury z moreli i brzoskwiń
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka oddziel od białek i utrzyj razem z cukrem. Dodaj do nich sok z cytryny oraz skórkę cytrynową.
- Do tak przygotowane masy dodaj mąkę ziemniaczaną oraz zmielony cynamon i goździki. Na koniec dosyp proszek do pieczenia.
- Zmiel migdały oraz marchewki i dodaj je do ciasta. Delikatni mieszając, wlej do ciasta brendy (możesz użyć także innego alkoholu).
- Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodaje je do ciasta.
- Formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Gdy jest gotowa, wlej do niej ciasto. Piecz przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Upieczone i wystudzone ciasto pokrój na kawałki. Każdy z nich posmaruj cienką warstwą konfitury z moreli.