Ciasto marchewkowe - przepis Ewy Wachowicz

2021-03-29
Daria
ciasto marchewkowe
Autor: thinkstockphotos.com Ciasto marchewkowe wyśmienicie smakuje posmarowane konfiturą morelową
łatwy
70 min
4

Wypróbuj przepis na szybkie i łatwe ciasto marchewkowe Ewy Wachowicz. Wilgotne ciasto marchewkowe z bakaliami i konfiturą morelową smakuje naprawdę pysznie! Oto oryginalna receptura z programu "Ewa gotuje". 

SKŁADNIKI

  • 5 jajek
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Skórka z cytryny
  • 300 g migdałów
  • 300 g marchewki
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • Proszek do pieczenia
  • Cynamon
  • 2 goździki
  • Sól
  • 50 ml brandy
  • 30 g konfitury z moreli i brzoskwiń

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka oddziel od białek i utrzyj razem z cukrem. Dodaj do nich sok z cytryny oraz skórkę cytrynową.
  • Do tak przygotowane masy dodaj mąkę ziemniaczaną oraz zmielony cynamon i goździki. Na koniec dosyp proszek do pieczenia.
  • Zmiel migdały oraz marchewki i dodaj je do ciasta. Delikatni mieszając, wlej do ciasta brendy (możesz użyć także innego alkoholu).
  • Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodaje je do ciasta.
  • Formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Gdy jest gotowa, wlej do niej ciasto. Piecz przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Upieczone i wystudzone ciasto pokrój na kawałki. Każdy z nich posmaruj cienką warstwą konfitury z moreli.
Daria