Ciasto cielaczek - przebój siostry Anastazji, łatwy do zrobienia

Ciasto cielaczek - przebój siostry Anastazji, łatwy do zrobienia
Autor: Shutterstock Fantazyjne wzory na wierzchu ciasta uzyskasz mieszając obie warstwy patyczkiem do szaszłyków
łatwy
25 min
4

Cielaczek to ciasto, które szczyt swojej popularności miało w PRL. Ale okazuje się, że stare przepisy mają w sobie czar, który działa i na młodsze pokolenia. Gdy siostra Anastazja przypomniała "cielaczka" okazało się, że wiele osób chętnie znowu robi to proste do przygotowania i bardzo smaczne ciasto.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 kostka masła
  • 300 g cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 4 łyżki wody
  • Masa serowa:
  • 500 g sera białego (mielonego)
  • szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g masła
  • 2 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wrzucić do rondelka kostkę masła, kakao, ekstrakt waniliowy i wodę. Postawić garnek na ogniu i zagotować całość. Odstawić do ostudzenia.
  • Białka oddzielić od żółtek i schować do lodówki.
  • Gdy mieszanka w garnku ostudzi się do temperatury pokojowej, dodać do niej żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Miksować, aż masa będzie miała gładką konsystencję.
  • Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce i wymieszać mikserem na jednolitą masę. Nakładać ją pojedynczymi łatkami na ciasto kakaowe.
  • Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 1 godzinę.
Beszamel - kakao

Zobacz nasze inne przepisy na serniki i ciasta serowe

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej