Ciasto cielaczek - przebój siostry Anastazji, łatwy do zrobienia
2022-09-16
łatwy
25 min
4
Cielaczek to ciasto, które szczyt swojej popularności miało w PRL. Ale okazuje się, że stare przepisy mają w sobie czar, który działa i na młodsze pokolenia. Gdy siostra Anastazja przypomniała "cielaczka" okazało się, że wiele osób chętnie znowu robi to proste do przygotowania i bardzo smaczne ciasto.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 kostka masła
- 300 g cukru
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 4 łyżki wody
- Masa serowa:
- 500 g sera białego (mielonego)
- szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 100 g masła
- 2 jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wrzucić do rondelka kostkę masła, kakao, ekstrakt waniliowy i wodę. Postawić garnek na ogniu i zagotować całość. Odstawić do ostudzenia.
- Białka oddzielić od żółtek i schować do lodówki.
- Gdy mieszanka w garnku ostudzi się do temperatury pokojowej, dodać do niej żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Miksować, aż masa będzie miała gładką konsystencję.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce i wymieszać mikserem na jednolitą masę. Nakładać ją pojedynczymi łatkami na ciasto kakaowe.
- Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 1 godzinę.
Beszamel - kakao
Zobacz nasze inne przepisy na serniki i ciasta serowe