Chatka Puchatka. Ciasto bez pieczenia, inne niż wszystkie
2023-02-24
łatwy
35 min
10
Dieta wegetariańska
Chatka Puchatka to smaczny deser, którego nie trzeba piec. Przygotowuje się go z prostych składników, nie jest trudne, ale wymaga nieco cierpliwości, bo żeby się dobrze ścisnęło musi swoje odstać w lodówce. Chatka Puchatka może być piękną dekoracją świątecznego stołu.
SKŁADNIKI
- 2 kostki twarogu trzykrotnie mielonego
- 1 kostka masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 duże paczki herbatników (np. Bure Petity lub Bonitki), jedne jasne, drugie kakaowe
- 2 banany lub 3-4 mandarynki
- Polewa:
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem. Gdy masa będzie jasna i puszysta dodawać stopniowo ser i miksować na małych obrotach.
- Przygotować spory kawałek folii aluminiowej i ułożyć na niej obok siebie herbatniki w 3 rzędach po 6 sztuk, na zewnątrz ciemne herbatniki a środkowy rząd z jasnych herbatników.
- Herbatniki posmarować cienką warstwą masy serowej, a następnie przykryć ją kolejną warstwą herbatników, ale odwracając kolory - w środku dać ciemne ciasteczka , a zewnętrzne dwa rzędy zrobić z jasnych.
- Na herbatniki wyłożyć całą masę serową i wyrównać wierzch, wzdłuż środkowego rzędu ciastek ułożyć owoce - banany lub cząstki mandarynek. Boki folii podnieść do środka, aby z ciasta powstała chatka.
- Złożone ciasto wyrównać w razie potrzeby i włożyć do lodówki aby stężało.
- Czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem, a następne wystudzić. Chłodną polewą polać ściśnięte już ciasto o włożyć do lodówki jeszcze na godzinę.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę