Chatka Puchatka. Ciasto bez pieczenia, inne niż wszystkie

Chatka baby jagi
Autor: Shutterstock Chatka baby jagi to dekoracyjny deser
łatwy
35 min
10

Dieta wegetariańska

Chatka Puchatka to smaczny deser, którego nie trzeba piec. Przygotowuje się go z prostych składników, nie jest trudne, ale wymaga nieco cierpliwości, bo żeby się dobrze ścisnęło musi swoje odstać w lodówce. Chatka Puchatka może być piękną dekoracją świątecznego stołu.

SKŁADNIKI

  • 2 kostki twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1 kostka masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 duże paczki herbatników (np. Bure Petity lub Bonitki), jedne jasne, drugie kakaowe
  • 2 banany lub 3-4 mandarynki
  • Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem. Gdy masa będzie jasna i puszysta dodawać stopniowo ser i miksować na małych obrotach.
  • Przygotować spory kawałek folii aluminiowej i ułożyć na niej obok siebie herbatniki w 3 rzędach po 6 sztuk, na zewnątrz ciemne herbatniki a środkowy rząd z jasnych herbatników.
  • Herbatniki posmarować cienką warstwą masy serowej, a następnie przykryć ją kolejną warstwą herbatników, ale odwracając kolory - w środku dać ciemne ciasteczka , a zewnętrzne dwa rzędy zrobić z jasnych.
  • Na herbatniki wyłożyć całą masę serową i wyrównać wierzch, wzdłuż środkowego rzędu ciastek ułożyć owoce - banany lub cząstki mandarynek. Boki folii podnieść do środka, aby z ciasta powstała chatka.
  • Złożone ciasto wyrównać w razie potrzeby i włożyć do lodówki aby stężało.
  • Czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem, a następne wystudzić. Chłodną polewą polać ściśnięte już ciasto o włożyć do lodówki jeszcze na godzinę.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

W galerii znajdziesz 13 przepisów na inne ciasta bez pieczenia

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej