Brownie z karmelowym twistem - idealne na jesienny deser

Brownie z karmelowym twistem - idealne na jesienny deser
Autor: Shutterstock Brownie z dodatkiem karmelu jest po prostu boskie
łatwy
25 min
4

Brownie z karmelowym twistem to prawdziwy  przyjaciel  czekoladoholików, którzy nie stronią też od karmelu. Pyszne, wilgotne, pełne słodyczy przełamanej dodatkiem morskiej soli. Na dodatek łatwe do przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 1/3 szklanki karmelu z puszki, plus trochę na polewę
  • 170 g mąki uniwersalnej
  • 25 g ciemnego kakao
  • 170 g masła
  • 85 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 260 g cukru pudru
  • 45 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 duże jajka
  • 1/2 do 3/4 łyżeczki soli w płatkach, do posypania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj lekko tłuszczem (ja używam do tego silikonowego pędzelka).
  • Przygotuj suche składniki: w małej misce wymieszaj mąkę i kakao, aby rozbić grudki kakao.Odstaw.
  • Rozpuść masło i czekoladę: garnek o grubym dnie ustaw na średnim ogniu, dodaj masło i czekoladę. Mieszaj, aż oba składniki się rozpuszczą i całkowicie  połączą. Zdejmij z ognia.
  • Do garnka z czekoladą i masłem dodaj cukier puder, cukier brązowy, sól i wanilię.  Masa będzie wyglądała na ziarnistą.
  • Dodawaj jajka pojedynczo i energicznie mieszaj po każdym, aż do całkowitego połączenia. Ciasto stanie się gładkie i lśniące.
  • Do ciasta dodaj mieszankę mąki i kakao. Użyj szpatułki, aby je wymieszać. Ciasto będzie gęste i błyszczące jak lukier.
  • Ciasto przełóż do foremki i wygładź wierzch szpachelką. Zdecyduj w ilu miejscach chcesz umieścić karmel i zaznacz je łyżką. Używając łyżki, równomiernie rozłóż karmel w przygotowanych otworach na wierzchu brownie. Za pomocą noża rysuj w cieście litery „S” przez miejsca z karmelem. Ciasto jest gęste, więc po prostu zamieszaj jego górną warstwę. Posyp płatkami soli, jeśli lubisz solony karmel.
  • Piecz Po upieczeniu środek pozostaje bardzo miękki, ale nie powinien być mokry w dotyku. Karmel będzie wyglądał na roztopiony i mało widoczny, ale po ostygnięciu ciasta stanie się bardziej widoczny. Gdy ciasto ostygnie do temperatury pokojowej, polej jego wierzch 3 do 4 łyżkami karmelu. Możesz też lekko posypać go solą morską.
Beszamel - kakao
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej