Brownie z karmelowym twistem - idealne na jesienny deser
2022-09-18
łatwy
25 min
4
Brownie z karmelowym twistem to prawdziwy przyjaciel czekoladoholików, którzy nie stronią też od karmelu. Pyszne, wilgotne, pełne słodyczy przełamanej dodatkiem morskiej soli. Na dodatek łatwe do przygotowania.
SKŁADNIKI
- 1/3 szklanki karmelu z puszki, plus trochę na polewę
- 170 g mąki uniwersalnej
- 25 g ciemnego kakao
- 170 g masła
- 85 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 260 g cukru pudru
- 45 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 duże jajka
- 1/2 do 3/4 łyżeczki soli w płatkach, do posypania (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj lekko tłuszczem (ja używam do tego silikonowego pędzelka).
- Przygotuj suche składniki: w małej misce wymieszaj mąkę i kakao, aby rozbić grudki kakao.Odstaw.
- Rozpuść masło i czekoladę: garnek o grubym dnie ustaw na średnim ogniu, dodaj masło i czekoladę. Mieszaj, aż oba składniki się rozpuszczą i całkowicie połączą. Zdejmij z ognia.
- Do garnka z czekoladą i masłem dodaj cukier puder, cukier brązowy, sól i wanilię. Masa będzie wyglądała na ziarnistą.
- Dodawaj jajka pojedynczo i energicznie mieszaj po każdym, aż do całkowitego połączenia. Ciasto stanie się gładkie i lśniące.
- Do ciasta dodaj mieszankę mąki i kakao. Użyj szpatułki, aby je wymieszać. Ciasto będzie gęste i błyszczące jak lukier.
- Ciasto przełóż do foremki i wygładź wierzch szpachelką. Zdecyduj w ilu miejscach chcesz umieścić karmel i zaznacz je łyżką. Używając łyżki, równomiernie rozłóż karmel w przygotowanych otworach na wierzchu brownie. Za pomocą noża rysuj w cieście litery „S” przez miejsca z karmelem. Ciasto jest gęste, więc po prostu zamieszaj jego górną warstwę. Posyp płatkami soli, jeśli lubisz solony karmel.
- Piecz Po upieczeniu środek pozostaje bardzo miękki, ale nie powinien być mokry w dotyku. Karmel będzie wyglądał na roztopiony i mało widoczny, ale po ostygnięciu ciasta stanie się bardziej widoczny. Gdy ciasto ostygnie do temperatury pokojowej, polej jego wierzch 3 do 4 łyżkami karmelu. Możesz też lekko posypać go solą morską.
Beszamel - kakao