Bezglutenowe ciasto pomarańczowe z polenty wg Jamiego Olivera
2021-03-29
średni
60 min
4
Bezglutenowe ciasto pomarańczowe z polenty jest wilgotne, puszyste, cudownie pachnące cytrusami. Zapach pomarańczy, roznosi się po całym mieszkaniu. Najlepiej to ciasto robić w sezonie na cytrusy, czyli zimą. A najładniej wygląda, gdy użyjemy sycylijskich pomarańczy (takich z mocno czerwonym miąższem).
SKŁADNIKI
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej, plus dodatkowo do wysmarowania formy
- 200 g cukru trzcinowego (może być zwykły)
- 3 duże jaja (z wolnego wybiegu)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub kilka kropel esencji waniliowej)
- 200 g zmielonych migdałów
- 100 g polenty (kaszki kukurydzianej)
- sok z 2 pomarańczy i skórka z otarta z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka wody pomarańczowej lub kilka kropel esencji pomarańczowej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- Do syropu:
- 250 ml soku pomarańczowego (z około 4-3 pomarańczy)
- 30 ml wody pomarańczowej - opcjonalnie
- 5 rozgniecionych strączków kardamonu (lub 3 łyżeczki kardamonu w proszku)
- plasterki pomarańczy do dekoracji
- 125 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 160° C. Natłuść 20-centymetrową tortownicę, wyłóż papierem do pieczenia i z znowu natłuść papier. Masło i cukier utrzyj w dużej misce na kremową masę - nie martw się, jeśli trochę chrzęści. Wbij jajka, jedno po drugim, a następnie wymieszaj z cukrem waniliowym lub esencją.
- W małej misce połącz mielone migdały, polentę, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy, wodę pomarańczową (esencję) i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj ciasto razem z masą jajeczno-maślaną.
- Wlej ciasto do formy i piecz przez 40-50 minut, aż powierzchnia zrobi się jasnobrązowa, a ciasto zacznie odchodzić od boków formy.
- Wyjmij ciasto z pieca, pozostaw do ostygnięcia na 10 minut, a następnie przełóż na talerz. To ciasto będzie dość wilgotne i nieco delikatne, więc trzeba go ostrożnie wyjmować.
Ponakłuwaj ciasto szpikulcem, a następnie smaruj obficie syropem i udekoruj plasterkami pomarańczy.