Bezglutenowa i bezmleczna tarta cytrynowa z włoską bezą

Bezglutenowa tarta cytrynowa z bezą
Autor: Shutterstock Bezglutenowa tarta cytrynowa z bezą to harmonijne połączenie kruchego ciasta, kwaskowego kremu i słodkiej bezy.
średni
60 min
4

Bezglutenowa i bezmleczna tarta cytrynowa to przepis na pyszny deser dla każdego małego alergika. Jak ją przygotować?

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki z tapioki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • 100 g margaryny bez dodatku mleka
  •  
  • Krem cytrynowy:
  • 3 cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 120g margaryny bez dodatku masła

  • Beza włoska:
  • 2 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • około 1/4 szklanki wody
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zagniatamy gładkie, jednolite ciasto.
  • Rozwałkujemy je na grubość 5 mm, a potem przenosimy za pomocą wałka na natłuszczoną i wysypaną mąką kukurydzianą formę do tarty.
  • Formę wylepiamy dokładnie ciastem, dociskając brzegi, nakłuwamy widelcem spód ciasta i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 20 minut.
  • W czasie gdy ciasto się piecze, dokładnie szorujemy owoce.
  • Skórkę z jednej cytryny ocieramy na tarce o drobnych oczkach, a z pozostałych wyciskamy sok.
  • Skórkę i sok z cytryn i pomarańczy wlewamy do rondla, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i żółtka. Mieszamy wszystko dokładnie za pomocą rózgi.
  • Włącz palnik pod rondlem, nie przestając mieszać rózgą jego zawartości. Pod koniec gotowania dodajemy rozdrobnioną margarynę i gotujemy krem do momentu aż osiągnie konsystencję budyniu. Ugotowany krem studzimy i wylewamy na kruche ciasto.
  • Do wysokiego naczynia wlewamy białka i miksujemy je ze szczyptą soli na sztywno.
  • W małym rondlu z grubym dnem gotujemy syrop z cukru i wody. Kiedy zacznie gęstnieć, wlewamy go małym strumieniem do ubitych białek i miksujemy aż powstały puszysty krem całkowicie ostygnie.
  • Przekładamy krem do szprycy i dekorujemy nim wierzch tarty.
  • Ostatnim elementem przygotowania deseru jest opiekanie bezy włoskiej za pomocą palnika lub w piekarniku przy włączonej opcji grill.
  • Jeśli korzystasz z drugiego rozwiązania, rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. i wstaw do niego tartę na kilka minut, aż beza się zrumieni.
  • Gotową tartę wystudź i wstaw do lodówki, w której powinna spędzić przynajmniej godzinę przed podaniem.