Zawijam w ciasto francuskie i wstawiam do piekarnika. Wyborne różyczki z jabłkami rozpływają się w ustach

Dieta wegetariańska
Różyczki jabłkowe to efektowny i pyszny deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Prezentują się zjawiskowo i smakują obłędnie. Ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy dobry i sprawdzony przepis, który znajdziecie poniżej. Zobaczcie, jak własnoręcznie zrobić róże z jabłek i ciasta francuskiego.
Z czego zrobić różyczki jabłkowe?
Zachwycające wyglądem i smakiem róże to prosty deser, który robi się z łatwo dostępnych składników. Na liście niezbędnych produktów znalazły się tylko cztery artykuły spożywcze. Można je kupić bez względu na porę roku, dlatego wyśmienite różyczki sprawdzą się na każdą okazję.
Aby przygotować domowe róże na deser, należy zaopatrzyć się takie produkty jak gotowe ciasto francuskie, jabłka, cukier z prawdziwą wanilią oraz dżem brzoskwiniowy. Sprawdzą się też inne smaki. Idealna do róż jest biała nutella.
Jak zrobić różyczki z jabłek?
Wbrew pozorom przygotowanie w domowych warunkach znakomitych róż z jabłek nie jest tak bardzo skomplikowane. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, obłędne słodkie różyczki udadzą się już za pierwszym razem i oczarują wyglądem i smakiem każdego.
Warto pamiętać, aby ciasto francuskie wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia. Dzięki temu nie popęka w czasie rozwijania i podczas pieczenia. Różyczki najlepiej upiec w papilotkach umieszczonych w formie na muffinki, ponieważ wszystkie będą równe i kształtne.
Jak się robi różyczki z jabłek i ciasta francuskiego? To tylko kilka bardzo łatwych kroków, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na pyszne różyczki z jabłkami.
- 1. krok – pokrojenie i sparzenie jabłek
- 2. krok – pokrojenie ciasta francuskiego, posmarowanie go dżemem i ułożenie plasterków jabłek
- 3. krok – uformowanie różyczek z jabłkami i ułożenie ich w formie na muffinki
- 4. krok – upieczenie róż z jabłkami w piekarniku
Ile piec róże z jabłek i ciasta francuskiego?
Pełne jabłek różyczki z ciasta francuskiego przygotowane według tego sprawdzonego przepisu piecze się w piekarniku. Należy go rozgrzać do 180 stopni C i uruchomić funkcję termoobieg. Czas pieczenia róż jabłkowych wynosi 20 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu deser można oprószyć cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- dżem brzoskwiniowy
dodatkowo:- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka pokroić w cienkie plasterki, usuwając pestki.
- W garnku zagotować 1 szklankę wody. Gotować jabłka około 2 minut. Odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Ciasto francuskie pokroić wzdłuż na paski. Każdy z nich posmarować 1 łyżeczką dżemu i ułożyć plasterki jabłek, tak aby nieco wystawały poza ciasto. Posypać cukrem z wanilią. Zwinąć w róże, zlepiając dół ciasta.
- Róże włożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z funkcją termoobiegu. Piec około 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser oprószone cukrem pudrem.