Trufle proteinowe ze śliwką kalifornijską: przepis
2021-03-29
średni
40 min
4
Słodkie przekąski potrafią błyskawicznie poprawić humor. Trufle proteinowe ze śliwką kalifornijską świetnie sprawdzą się w tej roli. Ponieważ przygotujesz je samodzielnie, obędzie się bez ulepszaczy i chemicznych dodatków. Sprawdź, jak zrobić pyszne trufle - podajemy dokładny przepis.
źródło: CPB specjalnie dla beszamel.se.pl
SKŁADNIKI
- 200 g posiekanych śliwek kalifornijskich
- 150 ml wrzącej wody
- 150 g zblanszowanych migdałów
- 2 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- szczypta soli morskiej
- 80 g mąki kokosowej
- 4 łyżki dobrej jakości kakao
- posypka:
- 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady 85%
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 100 ml wrzącej wody
- 180 g wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Namocz posiekane śliwki kalifornijskie we wrzącej wodzie. Zblenduj migdały.
- Jak już śliwki kalifornijskie ostygną, dodaj je do migdałów i zblenduj na gładką masę.
- Dodaj olej kokosowy, ekstrakt waniliowy, sól i ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj puder kakaowy, mąkę kokosową i całość zblenduj na gładką pastę.
- Umieść masę w misce, przykryj folią samoprzylegającą, a następnie pozostaw w lodówce na 1-2 godzin, aby stwardniała.
- Po tym czasie masę z lodówki przełóż na deskę wyłożoną papierem pergaminowym. Formuj trufle - jedna łyżka stołowa masy na jedną porcję.
- Umieść olej kokosowy, wrzącą wodę i 200 g czekolady podzielonej na małe kawałki w misce żaroodpornej i połóż ją na garnku z gotującą się wodą (kąpiel wodna). Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
- Wysyp wiórki kokosowe na talerz. Zanurzaj trufle w roztopionej czekoladzie, następnie oblep je wiórkami i układaj na przygotowanej wcześniej desce. Trufle powinny znaleźć się w lodówce przez kolejnych 6 godzin.