Trójkolorowy tort: jak upiec?
2021-03-29
średni
120 min
4
Trójkolorowy tort jest efektowny, smaczny i prosty do przygotowania. Nadaje się na każdą okazję godną uświetnienia tortem. Może przybrać kolor zależnie od okazji czy upodobań, albo barwy dostępnych ozdób.
SKŁADNIKI
- pierwszy blat: 4 jaja, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki krupczatki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub białego budyniu
- drugi blat: 4 jaja, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki krupczatki, 2 łyżki kakao
- trzeci blat: 4 jaja, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki krupczatki, 2 łyżki kisielu (wiśniowego lub malinowego, jeśli chcemy uzyskać ciasto różowe; agrestowego, gdy chcemy, by było zielone)
- masa: 1 szklanka cukru pudru, 1 kostka masła lub margaryny, 1 kisiel ugotowany bez cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto na każdy blat przygotowujemy podobnie. Łączymy jajka z cukrem i ubijamy. Dodajemy mąkę oraz „barwiący” dodatek, czyli budyń, kakao lub kisiel. Dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy.
Każdy blat pieczemy osobno – ok. 30 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
Masa: ucieramy w makutrze cukier i masło lub margarynę. Cały czas ucierając, dodajemy powoli ostudzony kisiel.
Upieczone i wystudzone blaty przekładamy masą. Smarujemy wierzch i boki.
W zależności od okazji, upodobań i np. kolorystyki stołu tort można obsypać wiórkami kokosowymi, wiórkami czekolady, obłożyć owocami sezonowymi.