Tort ambasador: pyszny biszkopt z kremem na każdą okazję
2021-03-29
średni
60 min
4
Zdaniem wielu nie ma lepszego ciasta na uroczyste okazje niż tort ambasador. To tort kolorowy, kuszący wielością smaków. Można go serwować podczas najbardziej wyszukanych przyjęć.
SKŁADNIKI
- 6 jaj
- cukier i mąka pszenna (lub tortowa) - każdego składnika tyle, ile zaważą jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ l mleka
- 30 dag cukru kryształu
- cukier waniliowy (duże opakowanie)
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 6 żółtek
- 2 kostki masła
- 2 łyżki spirytusu
- bakalie – garść posiekanych orzechów, migdałów, rodzynek
- 3-5 łyżek kakao
- ananasy z puszki (drobno pokrojone)
- maliny (lub truskawki) - mogą być mrożone
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Biszkopt: ubić jajka z cukrem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zamieszać. Wylać na blachę posmarowaną tłuszczem, upiec.
Tort: zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym.
Odlać ½ l mleka. Dodać do tej ilości mleka 10 dag mąki ziemniaczanej i 6 żółtek.
Całość roztrzepać. Następnie wlewać powoli do gotującej się reszty mleka.
Przez chwilę gotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Utrzeć w makutrze masło. Do masła powoli dodawać masę mleczną, cały czas ucierając.
Utartą masę podzielić na 3 części: do pierwszej dodać kakao i bakalie, do drugiej - ananasy, a do trzeciej – maliny lub truskawki.
Biszkopt przekroić na pół – wnętrze blatów skropić spirytusem.
Na spodnim blacie wykładać kolejno warstwy masy: kakaową, ananasową i malinową.
Nakryć drugim blatem biszkoptu. Odstawić do schłodzenia.
Gotowy tort można oblać czekoladą.