Tort ambasador: pyszny biszkopt z kremem na każdą okazję

tort-ambasador-pyszny-biszkopt-z-kremem-na-kazda-okazje.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Lekki krem budyniowy z dodatkiem orzeźwiających owoców to tajemnica smaku tortu ambasador
średni
60 min
4

Zdaniem wielu nie ma lepszego ciasta na uroczyste okazje niż tort ambasador. To tort kolorowy, kuszący wielością smaków. Można go serwować podczas najbardziej wyszukanych przyjęć.

SKŁADNIKI

  • 6 jaj
  • cukier i mąka pszenna (lub tortowa) - każdego składnika tyle, ile zaważą jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ l mleka
  • 30 dag cukru kryształu
  • cukier waniliowy (duże opakowanie)
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 6 żółtek
  • 2 kostki masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • bakalie – garść posiekanych orzechów, migdałów, rodzynek
  • 3-5 łyżek kakao
  • ananasy z puszki (drobno pokrojone)
  • maliny (lub truskawki) - mogą być mrożone

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Biszkopt: ubić jajka z cukrem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zamieszać. Wylać na blachę posmarowaną tłuszczem, upiec. Tort: zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Odlać ½ l mleka. Dodać do tej ilości mleka 10 dag mąki ziemniaczanej i 6 żółtek. Całość roztrzepać. Następnie wlewać powoli do gotującej się reszty mleka. Przez chwilę gotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Utrzeć w makutrze masło. Do masła powoli dodawać masę mleczną, cały czas ucierając. Utartą masę podzielić na 3 części: do pierwszej dodać kakao i bakalie, do drugiej - ananasy, a do trzeciej – maliny lub truskawki. Biszkopt przekroić na pół – wnętrze blatów skropić spirytusem. Na spodnim blacie wykładać kolejno warstwy masy: kakaową, ananasową i malinową. Nakryć drugim blatem biszkoptu. Odstawić do schłodzenia. Gotowy tort można oblać czekoladą.
Mirosława Kopoczek
więcej