Tiramisu z owocami jagodowymi, czyli tiramisu frutti di bosco
2021-03-29
średni
20 min
4
Tiramisu w nowej odsłonie, czyli tiramisu frutti di bosco. Deser podaje się z aromatycznymi malinami i biszkoptami nasączonymi sokiem malinowym. Jeśli jeszcze ten przepis na tiramisu nie był ci znany, koniecznie wypróbuj wyśmienite połączenie serka mascarpone z ożywczym smakiem malin i innych owoców jagodowych!
SKŁADNIKI
- 500 g serka mascarpone
- 1,5 opakowania biszkoptów
- 400 g malin
- 5 jajek
- 50 g cukru
- 150 ml soku malinowego
- Owoce do dekoracji według uznania: maliny, jagody, borówki, porzeczki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywną pianę.
- Do żółtek dodaj ser mascarpone, a następnie ubite białka. Całość delikatnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Przygotuj pucharki i ułóż w nich biszkopty, nasączone sokiem malinowym. Przykryj biszkopty kremową masą, a na wierzchu ułóż maliny. Z drugą warstwą postępuj podobnie. Ułóż biszkopty nasączone sokiem malinowym, przykryj masą i ponownie udekoruj malinami.
- Tak przygotowany deser odstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżych owoców: jagód, borówek, malin, porzeczek.