Tiramisu z owocami jagodowymi, czyli tiramisu frutti di bosco
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Tiramisu w nowej odsłonie, czyli tiramisu frutti di bosco. Deser podaje się z aromatycznymi malinami i biszkoptami nasączonymi sokiem malinowym. Jeśli jeszcze ten przepis na tiramisu nie był ci znany, koniecznie wypróbuj wyśmienite połączenie serka mascarpone z ożywczym smakiem malin i innych owoców jagodowych!
SKŁADNIKI
- 500 g serka mascarpone
 - 1,5 opakowania biszkoptów
 - 400 g malin
 - 5 jajek
 - 50 g cukru
 - 150 ml soku malinowego
 - Owoce do dekoracji według uznania: maliny, jagody, borówki, porzeczki
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywną pianę.
 - Do żółtek dodaj ser mascarpone, a następnie ubite białka. Całość delikatnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
 - Przygotuj pucharki i ułóż w nich biszkopty, nasączone sokiem malinowym. Przykryj biszkopty kremową masą, a na wierzchu ułóż maliny. Z drugą warstwą postępuj podobnie. Ułóż biszkopty nasączone sokiem malinowym, przykryj masą i ponownie udekoruj malinami.
 - Tak przygotowany deser odstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżych owoców: jagód, borówek, malin, porzeczek.