Tiramisu z owocami jagodowymi, czyli tiramisu frutti di bosco

2021-03-29
Daria
Tiramisu z owocami jagodowymi, czyli tiramisu frutti di bosco
Autor: thinkstockphotos.com Tiramisu  w wersji letniej, czyli tiramisu  frutti di bosco!
średni
20 min
4

Tiramisu w nowej odsłonie, czyli tiramisu frutti di bosco. Deser podaje się z aromatycznymi malinami i biszkoptami nasączonymi sokiem malinowym. Jeśli jeszcze ten przepis na tiramisu nie był ci znany, koniecznie wypróbuj wyśmienite połączenie serka mascarpone z ożywczym smakiem malin i innych owoców jagodowych!

SKŁADNIKI

  • 500 g serka mascarpone
  • 1,5 opakowania biszkoptów
  • 400 g malin
  • 5 jajek
  • 50 g cukru
  • 150 ml soku malinowego
  • Owoce do dekoracji według uznania: maliny, jagody, borówki, porzeczki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywną pianę.
  • Do żółtek dodaj ser mascarpone, a następnie ubite białka. Całość delikatnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Przygotuj pucharki i ułóż w nich biszkopty, nasączone sokiem malinowym. Przykryj biszkopty kremową masą, a na wierzchu ułóż maliny. Z drugą warstwą postępuj podobnie. Ułóż biszkopty nasączone sokiem malinowym, przykryj masą i ponownie udekoruj malinami.
  • Tak przygotowany deser odstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżych owoców: jagód, borówek, malin, porzeczek.
Daria