Tarta z truskawkami i kiwi - sprawdzony przepis

2021-03-29
tarta-z-truskawkami-i-kiwi-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kiwi świetnie komponują się z truskawkami
średni
60 min
4

Co podać na deser albo podwieczorek przy herbacie? Tartę z lekkim kremem, plasterkami truskawek i kiwi. Kontrastujące ze sobą kolory, słodki smak, a do tego istna bomba witaminowa - to się musi udać i posmakować gościom!

SKŁADNIKI

  • ciasto: 125 g mąki pszennej, 25 g mąki kukurydzianej, 75 g masła, 25 g drobnego cukru
  • krem: 100 cukru pudru, 1/2 cytryny, 4 łyżki śmietany kremówki 36% (można też użyć serka mascarpone)
  • wierzch: 225 g truskawek, 2 owoce kiwi, 2 łyżki dżemu morelowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiej do miski. Masło pokrój w kostkę, rozetrzyj z mąkami. Wmieszaj cukier, wyrób ciasto, dodając ewentualnie odrobinę wody. Zawiń ciasto w folię spożywczą i chłodź ok. 30 minut. Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy 20 cm. Przełóż na blachę, nakłuj widelcem. Piecz 12-15 minut na złoty kolor. Ostudź na drucianej kratce, przełóż na talerz. Przygotuj krem. Cukier przesiej do miski. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z 1/2 cytryny. Ubij cukier z kremówką i sokiem z cytryny, dodaj skórkę z cytryny. Nałóż krem na krążek ciasta. Truskawki pokrój w plasterki. Kiwi obierz i również pokrój w plastry. Owoce ułóż koliście na kremie. Dżem podgrzej w garnuszku na małym ogniu. Posmaruj nim cienko owoce. Odstaw, by glazura stężała.