Tarta z truskawkami i kiwi - sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
60 min
4
Co podać na deser albo podwieczorek przy herbacie? Tartę z lekkim kremem, plasterkami truskawek i kiwi. Kontrastujące ze sobą kolory, słodki smak, a do tego istna bomba witaminowa - to się musi udać i posmakować gościom!
SKŁADNIKI
- ciasto: 125 g mąki pszennej, 25 g mąki kukurydzianej, 75 g masła, 25 g drobnego cukru
- krem: 100 cukru pudru, 1/2 cytryny, 4 łyżki śmietany kremówki 36% (można też użyć serka mascarpone)
- wierzch: 225 g truskawek, 2 owoce kiwi, 2 łyżki dżemu morelowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiej do miski. Masło pokrój w kostkę, rozetrzyj z mąkami. Wmieszaj cukier, wyrób ciasto, dodając ewentualnie odrobinę wody. Zawiń ciasto w folię spożywczą i chłodź ok. 30 minut.
Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy 20 cm. Przełóż na blachę, nakłuj widelcem. Piecz 12-15 minut na złoty kolor. Ostudź na drucianej kratce, przełóż na talerz.
Przygotuj krem. Cukier przesiej do miski. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z 1/2 cytryny. Ubij cukier z kremówką i sokiem z cytryny, dodaj skórkę z cytryny. Nałóż krem na krążek ciasta.
Truskawki pokrój w plasterki. Kiwi obierz i również pokrój w plastry. Owoce ułóż koliście na kremie.
Dżem podgrzej w garnuszku na małym ogniu. Posmaruj nim cienko owoce. Odstaw, by glazura stężała.