Szpajza z cytryną i musem jabłkowym z programu Zakupy pod Kontrolą
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Szpajza z cytryną i musem jabłkowym to niebanalna wariacja na temat śląskiego deseru przygotowywanego z musu jajecznego. Ten nieco odchudzony pomysł na czekoladowe muffiny pochodzi z 3 odcinka programu Zakupy pod Kontrolą.
Prowadzący program Małgorzata Krupa i Darek Kuźniak pod „okiem kamer” próbują zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia zakupowe bohaterów. Czy odnoszą sukces? O tym dowiesz się, oglądając Zakupy pod Kontrolą w każdą niedzielę na antenie TVP2 o 19:35
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 4 łyżeczki żelatyny
- 40 ml gorącej wody
- 100 g ksylitolu
- Skórka otarta z jednej cytryny
- Sok wyciśnięty z ½ cytryny
- 100 g musu z jabłek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
- W osobnej miseczce ubij kogel-mogel z żółtek i cukru brzozowego. Delikatnie połącz obie masy.
- Żelatynę namocz w gorącej wodzie, a następnie rozpuść żelatynę w kąpieli parowej umieszczając garnuszek nad rondelkiem z gotującą się wodą. Odstaw żelatynę na chwilę do lekkiego przestudzenia.
- Przestudzona żelatynę dodaj do kremu i wymieszaj delikatnie.
- Krem podziel na dwie części. Do jednej dodaj mus jabłkowy, wymieszaj. Do drugiej dodaj skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z połowy cytryny, wymieszaj.
- Nakładaj obie masy naprzemiennie do pucharków.