Szpajza z cytryną i musem jabłkowym z programu Zakupy pod Kontrolą

2021-03-29
Odc. 3 szpaiza z cytryna i musem jablkowym.jpg
Autor: Anna Łukasiewicz blog Five o'clock Pod nazwą szpajzy, kryje się elegancki deser
łatwy
30 min
4

Szpajza z cytryną i musem jabłkowym to niebanalna wariacja na temat śląskiego deseru przygotowywanego z musu jajecznego. Ten nieco odchudzony pomysł na czekoladowe muffiny pochodzi z 3 odcinka programu Zakupy pod Kontrolą. 

Prowadzący program Małgorzata Krupa i Darek Kuźniak pod „okiem kamer” próbują zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia zakupowe bohaterów. Czy odnoszą sukces? O tym dowiesz się, oglądając Zakupy pod Kontrolą w każdą niedzielę na antenie TVP2 o 19:35

 

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 40 ml gorącej wody
  • 100 g ksylitolu
  • Skórka otarta z jednej cytryny
  • Sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 100 g musu z jabłek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  • W osobnej miseczce ubij kogel-mogel z żółtek i cukru brzozowego. Delikatnie połącz obie masy.
  • Żelatynę namocz w gorącej wodzie, a następnie rozpuść żelatynę w kąpieli parowej umieszczając garnuszek nad rondelkiem z gotującą się wodą. Odstaw żelatynę na chwilę do lekkiego przestudzenia.
  • Przestudzona żelatynę dodaj do kremu i wymieszaj delikatnie.
  • Krem podziel na dwie części. Do jednej dodaj mus jabłkowy, wymieszaj. Do drugiej dodaj skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z połowy cytryny, wymieszaj.
  • Nakładaj obie masy naprzemiennie do pucharków.
Redakcja
więcej