Sorbet truskawkowy - pyszne truskawki zamiast lodów!
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Gdy trwa sezon na truskawki te przepyszne owoce możemy wykorzystać do zrobienia sorbetu, idealnego deseru na upalne dni. Podajemy przepis na prosty sorbet truskawkowy.
Zobacz WIDEO jak zrobić sorbet
SKŁADNIKI
- 5 szklanek truskawek,
- 2/3 szklanki cukru,
- 2/3 szklanki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier i wodę wymieszać w małym rondelku. Postawić na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Pozostawić do wystygnięcia i wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
- Truskawki umyć, obrać z szypułek i zmiksować w blenderze.
- Przecedzić przez sito, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
- Włożyć do lodówki na godzinę.
- Połączyć schłodzony syrop z truskawkami, wymieszać i wstawić do zamrażarki na 3 - 4 godziny.
- Wyjąć i jeszcze raz zmiksować w blenderze.
- Ponownie włożyć do zamrażalnika na 3-4 godziny.