Sorbet jagodowy - przepis na domowe lody z jagód
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sorbet jagodowy można przygotować samemu w domu, wtedy ma się pewność, że jest on smaczny i przyrządzony w 100% z naturalnych składników. Podajemy przepis na domowy sorbet z jagód.
Jagodowe smoothie z nasionami chia
Jagodowe smoothie
Koktajl fit - mango, ananas i jagody goji
SKŁADNIKI
- 600 g jagód
- 200 g cukru
- 300 ml wody
- 50 ml likieru porzeczkowego
- białko
- świeże owoce do przybrania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przebrane jagody dokładnie umyć i osączyć na sicie.
- W rondelku zagotować syrop z wody i cukru. Wrzucić do niego owoce i gotować je na małym ogniu przez 10 minut.
- Lekko przestudzić, a następnie przetrzeć przez sito i odstawić, by masa ostygła.
- Z białka ubić sztywną pianę i wymieszać ją z ugotowanymi i przetartymi jagodami. Dodać likier do smaku, jeszcze raz zamieszać i przełożyć do formy, w której masa będzie się mroziła.
- Po trzech godzinach wyjąć sorbet z zamrażalnika i odstawić na 10 minut.
- Gdy lekko zmięknie, skruszyć ją szpikulcem, a następnie rozdrobnić, np. łyżką do lodów. Tak przygotowaną masę ponownie włożyć do lodówki i mrozić jeszcze przez godzinę.