Sorbet jagodowy - przepis na domowe lody z jagód

2021-03-29
Sorbet jagodowy
Autor: Archiwum
łatwy
30 min
4

Sorbet jagodowy można przygotować samemu w domu, wtedy ma się pewność, że jest on smaczny i przyrządzony w 100% z naturalnych składników. Podajemy przepis na domowy sorbet z jagód.

Jagodowe smoothie z nasionami chia 

Jagodowe smoothie 

Koktajl fit - mango, ananas i jagody goji

SKŁADNIKI

  • 600 g jagód
  • 200 g cukru
  • 300 ml wody
  • 50 ml likieru porzeczkowego
  • białko
  • świeże owoce do przybrania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przebrane jagody dokładnie umyć i osączyć na sicie.
  • W rondelku zagotować syrop z wody i cukru. Wrzucić do niego owoce i gotować je na małym ogniu przez 10 minut.
  • Lekko przestudzić, a następnie przetrzeć przez sito i odstawić, by masa ostygła.
  • Z białka ubić sztywną pianę i wymieszać ją z ugotowanymi i przetartymi jagodami. Dodać likier do smaku, jeszcze raz zamieszać i przełożyć do formy, w której masa będzie się mroziła.
  • Po trzech godzinach wyjąć sorbet z zamrażalnika i odstawić na 10 minut.
  • Gdy lekko zmięknie, skruszyć ją szpikulcem, a następnie rozdrobnić, np. łyżką do lodów. Tak przygotowaną masę ponownie włożyć do lodówki i mrozić jeszcze przez godzinę.