Słodycze z miodu i orzechów, czyli jak zrobić nugat?
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Miód i orzechy znakomicie do siebie pasują. Z francuskiego nugat oznacza „rozpieszczanie”, a więc wiadomo jak smakuje nugat. Ten smakołyk jest szczególnie popularny we Francji, Włoszech czy Hiszpanii, ale i w Polsce mamy na niego swoje przepisy.
SKŁADNIKI
- 45 dag łuskanych orzechów włoskich i laskowych (niektórzy dodają też migdały lub zastępują orzechy migdałami)
 - 15 dag miodu
 - 40 dag cukru pudru
 - 6 białek
 - ½ laski wanilii
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy laskowe trzeba podrumienić na rozgrzanej patelni. Podobnie robimy z orzechami włoskimi, część pozostawiając bez prażenia (dla urozmaicenia smaku i tekstury). Orzechy kroimy w paski, część może mieć kształt nieforemnych kawałków.
 - Wanilię z dodatkiem odrobiny cukru mielimy w rozdrabniaczu (może być też blender lub młynek do kawy).
 - Ubijamy białka na sztywną pianę (dobrze się ubiją, jak będą bardzo zimne, przed ubijaniem dodajemy do białek szczyptę soli). Jak białka będą już dobrze ubite zaczynamy dodawać stopniowo cukier puder.
 - W garnku (takim odpornym na przypalenia) zagotowujemy miód i dodajemy ubite białka. Ustawiamy na płytce ochronnej i przy minimalnym dopływie ciepła wolno gotujemy przez kilkanaście minut, stale mieszając.
 - Do gęstej masy dodajemy wcześniej zmieloną wanilię oraz orzechy (część orzechów trzeba pozostawić do dekoracji). Dokładnie mieszamy. W niektórych przepisach do masy dodaje się też kakao.
 - Do nugatu mogą się przydać pozostałe po Świętach Bożego Narodzenia opłatki, bo właśnie na opłatku lub waflu typu andrut rozsmarowujemy masę miodowo-orzechową na grubość 2-3 cm. Trzeba wyrównać szerokim nożem powierzchnię i przykryć drugim płatem.
 - Boki nugatu obsypujemy częścią posiekanych orzechów. Gotowy nugat trzeba przycisnąć deską i czymś nieco obciążyć na przynajmniej kilkanaście godzin, aż masa mocno stężeje. Nugat trzeba kroić bardzo ostrym nożem.