Śliwki w czekoladzie - jak przygotować, jakiej czekolady użyć
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Połączenie soczystych śliwek i słodkiej czekolady to rozkosz dla podniebienia. Warto zamknąć ten smak w słoikach i cieszyć się nim cały rok. Sprawdź, jak przygotować smaczne śliwki w czekoladzie.
SKŁADNIKI
- 2,5 kg wypestkowanych dojrzałych śliwek węgierek
- 700 - 800 g cukru
- 1 laska wanilii
- 50 - 100 g kakao
- 1 tabliczka 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki zmielić w maszynce do mięsa, usmażyć dodając cukier aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Pod koniec smażenia dodać kakao i połamaną czekoladę. Smażyć jeszcze kilka minut.
- Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć wyparzonymi pokrywkami i studzić ustawione do góry dnem.