Sernik z dynią: zdrowe ciasto na powitanie jesieni

2021-03-29
Marta Balko
sernik-z-dynia-zdrowe-ciasto-na-powitanie-jesieni.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sernik z dodatkiem dyni kusi pięknym kolorem i urzeka smakiem
łatwy
70 min
4

Z dyni możemy przygotować pyszną zupę, zrobić sałatkę i upiec różnego rodzaju ciasta. Podajemy przepis na puszysty i kremowy sernik z dodatkiem dyni.

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 200 g maślanych kakaowych herbatników
  • 80 g masła
  • Sernik:
  • 1 kg sera mielonego,
  • 300 g puree z dyni,
  • 3 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 200 g cukru,
  • 150 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Do posypania:
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki pokruszyć w woreczku za pomocą wałka. Dodać miękkie masło i zagnieść.
  • Herbatniki z masłem wyłożyć do tortownicy i dokładnie wylepić spód. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Przygotować masę serową.
  • Do sera dodać cukier, jajka, żółtka, ekstrakt z wanilii, mleko skondensowane, cynamon i puree z dyni.
  • Wymieszać łyżką do połączenia się składników lub krótko zmiksować na bardzo wolnych obrotach.
  • Dodać budyń i ponownie dokładnie wymieszać.
  • Masę serową wylać na spód z herbatników.
  • Sernik piec przez 15 minut w temp. 175 st. C, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 st. C i piec sernik przez 90 minut.
  • Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem i gorzkim kakao.
Marta Balko