Sernik z dynią: zdrowe ciasto na powitanie jesieni
2021-03-29

łatwy
70 min
4
Z dyni możemy przygotować pyszną zupę, zrobić sałatkę i upiec różnego rodzaju ciasta. Podajemy przepis na puszysty i kremowy sernik z dodatkiem dyni.
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- Spód:
- 200 g maślanych kakaowych herbatników
- 80 g masła
- Sernik:
- 1 kg sera mielonego,
- 300 g puree z dyni,
- 3 jajka,
- 2 żółtka,
- 200 g cukru,
- 150 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Do posypania:
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki gorzkiego kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki pokruszyć w woreczku za pomocą wałka. Dodać miękkie masło i zagnieść.
- Herbatniki z masłem wyłożyć do tortownicy i dokładnie wylepić spód. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Przygotować masę serową.
- Do sera dodać cukier, jajka, żółtka, ekstrakt z wanilii, mleko skondensowane, cynamon i puree z dyni.
- Wymieszać łyżką do połączenia się składników lub krótko zmiksować na bardzo wolnych obrotach.
- Dodać budyń i ponownie dokładnie wymieszać.
- Masę serową wylać na spód z herbatników.
- Sernik piec przez 15 minut w temp. 175 st. C, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 st. C i piec sernik przez 90 minut.
- Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem i gorzkim kakao.