Rurki z kremem budyniowym

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Rurki z kremem budyniowym
Autor: Dorota Kalita-Typa Rurki nadziewane kremem budyniowym
łatwy
45 min
4

Przepis na kruche francuskie rurki z budyniem. Chrupiące ciasto, a wewnątrz puszyste nadzienie z budyniu. Mmm, palce lizać! Sprawdź, jak zrobić domowe rurki z kremem budyniowym, delikatny i chrupiący rarytas, idealny do kawy.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 5 płaskich łyżek kwaśnej śmietany
  • Nadzienie:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 50 g masła
  • 2 jaja
  • 2 płaskie łyżki cukru waniliowego BIO
  • 3 łyżki mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przesianą mąkę, masło i śmietanę zagnieć na jednolite, gładkie ciasto i szczelnie zawinięte w folię spożywczą schłodź w lodówce przez 30 minut.
  • Po wyjęciu z chłodziarki, na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto w kształcie prostokąta na grubość około 1 mm i potnij je na pasy o szerokości 1,5 cm.
  • Pasy nawijaj na natłuszczone formy do rurek, rozpoczynając od węższej strony i w grubym cukrze obtaczaj jeden bok każdej z rurek.
  • Układaj po 12 sztuk na blasze natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni C przez około 15 minut.

    Gdy rurki będą stygły, przygotuj krem do nadzienia. W tym celu zagotuj 1 szklankę mleka z cukrem. Do pozostałego mleka wsyp cukier i cukier waniliowy, jajka i mąkę. Wszystko zmiksuj i wlej do gorącego mleka cienkim strumieniem. Powstały budyń gotuj jeszcze przez kilka minut, cały czas intensywnie mieszając.
  • Masło zmiksuj do miękkości i dodawaj do niego po łyżce wystudzonego budyniu, dalej miksując.
  • Każdą rurkę nadziewaj powstałym kremem za pomocą szprycy lub łyżeczki do herbaty. Te wyjątkowe ciastka smakują najlepiej kilka godzin po napełnieniu kremem.
Dorota Kalita-Typa