Rolada red velvet z bitą śmietaną
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Czerwona rolada z bitą śmietaną to smakowity deser nie tylko na walentynki. Przepis na ciasto red velvet warto wykorzystać zawsze, gdy pragniemy zabłysnąć czymś pysznym i efektownym wizualnie. Jak zrobić taką czerwoną roladę z bitą śmietaną? Podajemy sprawdzony przepis na pyszny deser!
SKŁADNIKI
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki maślanki
- 1 łyżeczka destylowanego octu białego
- 30 ml czerwonego barwnika spożywczego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 350 ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połącz w średniej misce suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
- W innej misce zmiksuj na średnich obrotach jajka (2-3 minuty). Cały czas miksując dodaj cukier i olej, następnie wlej maślankę, ocet, czerwony barwnik i ekstrakt waniliowy. Miksuj do uzyskania aksamitnej masy o jednolitym kolorze. Dodaj mieszankę suchych składników i miksuj aż wszystko dokładnie się połączy.
- Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie je rozprowadź. Piecz 12-15 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Odsuń nożem brzegi ciasta od formy i wyłóż placek na rozłożoną ściereczkę, zdejmij papier do pieczenia. Teraz zroluj ciasto razem ze ściereczką zaczynając od krótszego boku. Ostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia.
- Gdy ciasto będzie chłodne, odwiń je ze ścierki.
- Ubij śmietanę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Posmaruj nią placek zostawiając 2-centymetrowy margines przy jednym dłuższym boku (zabezpieczenie przed wyciekaniem śmietany). Zwiń roladę i włóż do lodówki na dwie godziny.