Rolada malinowa – sprawdzony przepis
2021-03-31
średni
40 min
4
Rolada malinowa to ciasto, które sprawdzi się zarówno jako deser po uroczystym obiedzie, jak i jako dodatek do kawy czy herbaty. Przeczytaj, jak krok po kroku zrobić roladę malinową na bazie ciasta biszkoptowego i kremu malinowego.
Malinowa rolada bezowa
Mazurek czekoladowo-malinowy
Tarta z kremem z serka mascarpone i truskawkami w malinowym syropie z sherry
Ciasto z malinami i borówkami
SKŁADNIKI
- ciasto biszkoptowe: 4 jajka 12,5 dag cukru 7,5 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej cukier waniliowy tłuszcz do posmarowania blachy krem: 2 szklanki śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny sok z 1/2 cytryny 25 dag malin
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wykonywanie biszkoptu rozpoczynamy od utarcia żółtek z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubijamy na pianę. Utarte żółtka łączymy z pianą. Całość mieszamy z obiema mąkami. Płaską blaszkę należy wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Masę wylewamy na przygotowaną wcześniej blachę, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy biszkopt, posypujemy cukrem i przykrywamy mokrą ściereczką. Blaszkę odwracamy do góry dnem, zdejmujemy, a ciasto delikatnie zwijamy w rulon. Żelatynę należy namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i podgrzać aż do rozpuszczenia. Kiedy żelatyna się rozpuści, odstawić garnek do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, pamiętając o odłożeniu 2-3 łyżek do dekoracji. Następnie wlać sok z cytryny i wystudzoną żelatynę. Do masy dodać umyte maliny (kilka pozostawić do dekoracji). Całość delikatnie wymieszać. Zrulowany wcześniej biszkopt rozwinąć i posmarować kremem. Następnie ponownie zwinąć i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem można roladę malinową udekorować cukrem pudrem lub rozetkami z bitej śmietany.