Pudding bożonarodzeniowy z Hogwartu
2021-11-24

łatwy
25 min
5
Pudding bożonarodzeniowy to danie o równie długiej historii jak sam Hogwart – a może nawet jeszcze starsze! Wiele rodzin ma swój własny sekretny przepis na świąteczny pudding, znany także jako pudding śliwkowy, więc łatwo odgadnąć, że uczniowie i profesorowie na zamku również raczą się w święta tym wyjątkowym, niepowtarzalnym przysmakiem. Przepis pochodzi z książki Kuchnia Hogwartu.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka posiekanych suszonych moreli
- 1½ szklanki mąki pszennej
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szklanka drobno startego masła + więcej do natłuszczenia formy i folii
- 1 szklanka miękkich okruchów chleba
- 1 szklanka drobnego brązowego cukru
- 1 szklanka mieszanki orzechów
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki suszonego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1 szklanka mleka
- 1 duże jajko
- sos kajmakowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Użyj rondla o większej średnicy niż twoja forma do puddingu i do połowy napełnij go wodą. Umieść go na kuchence na małym ogniu, by woda powoli się zagotowała, gdy będziesz przyrządzać pudding.
- Wysmaruj wnętrze formy do puddingu masłem i odstaw ją na bok.
- W dużej misce wymieszaj suszone owoce, mąkę, sodę, sól, masło, okruchy chleba, cukier, orzechy i przyprawy. Dodaj mleko i jajko. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Przełóż masę do formy do puddingu.
- Wytnij dwa arkusze folii aluminiowej, dość duże, by razem mogły przykryć formę. Posmaruj folię masłem od wewnętrznej strony i połóż oba arkusze na puddingu. Pośrodku zrób zakładkę, by pudding miał miejsce do rośnięcia.
- Ostrożnie umieść formę z puddingiem w gotującej się wodzie, powinna być zanurzona mniej więcej do połowy. Jeśli wody jest za mało, dolej tyle, ile trzeba.
- Pudding, szczelnie przykryty folią, gotuj w kąpieli wodnej przez 3½–4 godziny. Co jakiś czas kontroluj poziom wody i uzupełniaj ją, jeśli odparuje.
- Gdy pudding będzie wystarczająco zwarty, by dało się przełożyć go na talerz, wyjmij formę z wody. Możesz podawać danie od razu lub odstawić je na 10 minut, po czym zawinąć w folię spożywczą i w nowy arkusz folii aluminiowej i wstawić do lodówki.
- Przed podaniem polej sosem kajmakowym.
Beszamel - Jak zrobić makowiec