Pudding bożonarodzeniowy z Hogwartu

2021-11-24
Pudding bożonarodzeniowy z Hogwartu
Autor: Shutterstock Pudding to danie bez którego nie ma świąt - zarówno w świecie czarodziejów, jak i mugoli
łatwy
25 min
5

Pudding bożonarodzeniowy to danie o równie długiej historii jak sam Hogwart – a może nawet jeszcze starsze! Wiele rodzin ma swój własny sekretny przepis na świąteczny pudding, znany także jako pudding śliwkowy, więc łatwo odgadnąć, że uczniowie i profesorowie na zamku również raczą się w święta tym wyjątkowym, niepowtarzalnym przysmakiem. Przepis pochodzi z książki Kuchnia Hogwartu.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka posiekanych suszonych moreli
  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szklanka drobno startego masła + więcej do natłuszczenia formy i folii
  • 1 szklanka miękkich okruchów chleba
  • 1 szklanka drobnego brązowego cukru
  • 1 szklanka mieszanki orzechów
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki suszonego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duże jajko
  • sos kajmakowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Użyj rondla o większej średnicy niż twoja forma do puddingu i do połowy napełnij go wodą. Umieść go na kuchence na małym ogniu, by woda powoli się zagotowała, gdy będziesz przyrządzać pudding.
  • Wysmaruj wnętrze formy do puddingu masłem i odstaw ją na bok.
  • W dużej misce wymieszaj suszone owoce, mąkę, sodę, sól, masło, okruchy chleba, cukier, orzechy i przyprawy. Dodaj mleko i jajko. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Przełóż masę do formy do puddingu.
  • Wytnij dwa arkusze folii aluminiowej, dość duże, by razem mogły przykryć formę. Posmaruj folię masłem od wewnętrznej strony i połóż oba arkusze na puddingu. Pośrodku zrób zakładkę, by pudding miał miejsce do rośnięcia.
  • Ostrożnie umieść formę z puddingiem w gotującej się wodzie, powinna być zanurzona mniej więcej do połowy. Jeśli wody jest za mało, dolej tyle, ile trzeba.
  • Pudding, szczelnie przykryty folią, gotuj w kąpieli wodnej przez 3½–4 godziny. Co jakiś czas kontroluj poziom wody i uzupełniaj ją, jeśli odparuje.
  • Gdy pudding będzie wystarczająco zwarty, by dało się przełożyć go na talerz, wyjmij formę z wody. Możesz podawać danie od razu lub odstawić je na 10 minut, po czym zawinąć w folię spożywczą i w nowy arkusz folii aluminiowej i wstawić do lodówki.
  • Przed podaniem polej sosem kajmakowym.
Beszamel - Jak zrobić makowiec