Przepis na orzechowe trufle. Słodka przekąska z 3 składników
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Orzechowe trufle to pyszny deser, który oczaruje wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwyci smakiem. Przygotowanie pysznych kulek truflowych w domowych warunkach jest łatwe i szybkie, a na liście składników są tylko trzy produkty. Jak więc zrobić obłędne orzechowe trufle? Poznajcie prosty i ekspresowy przepis na wyśmienite małe co nieco w mocny orzechowym smaku.
Orzechowe trufle – 3 składniki
Z czego zrobić pyszne orzechowe trufle? Ten obłędny deser robi się z trzech składników, które można kupić w małych i dużych sklepach przez cały rok. Być może macie je w domu i nawet wycieczka na zakupy nie będzie konieczna.
Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:
- mleko skondensowane
- mleczna czekolada
- zmielone orzechy – włoskie, laskowe, migdały
Jak zrobić orzechowe trufle?
Przepis na pyszne i mocno orzechowe trufle nie jest skomplikowany. Słodkie kulki robi się w kilku krokach, a postępując według tego sprawdzonego przepisu, udadzą się już za pierwszym razem.
- 1. krok – podgrzanie mleka skondensowanego
- 2. krok – wymieszanie mleka z czekoladą
- 3. krok – wymieszanie składników ze zmielonymi orzechami
- 4. krok – uformowanie kulek truflowych
- 5. krok – schłodzenie trufli w lodówce
Jak podawać orzechowe trufle?
Niesamowicie orzechowe i w sam raz słodkie orzechowe trufle to propozycja na pyszny deser lub słodką przekąskę. Przygotowanie jest proste i szybkie, a składniki są łatwo dostępne, dlatego trufelki z orzechami można robić na najróżniejsze okazje bez względu na porę roku. Sprawdzą się podczas świąt, imprez, urodzin czy imienin. To pomysł na słodką przekąskę na kinder party. Doskonale smakują bez okazji.
Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że z masy orzechowej można zrobić nie tylko smakowite trufle. To idealny krem do przełożenia biszkoptu lub wafli.
SKŁADNIKI
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 350 g zmielonych orzechów
- 100 g mlecznej czekolady
dodatkowo:- kakao, wiórki kokosowe, zmielone orzechy, płatki migdałowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko zagęszczone przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać. Kiedy stanie się gorące, rondelek zestawić z ognia.
- Do mleka dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszać, aż się roztopi.
- Wsypać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut, aby masa ostygła.
- Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w kakao, zmielonych orzechach lub płatkach migdałowych.
- Wstawić do lodówki na godzinę.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę w ciągu dnia.