Przekładaniec drożdżowy z owocami i bakaliami
2021-03-29
średni
90 min
4
Pyszne ciasto drożdżowe z dodatkami, które zazwyczaj są w domu. Dodatki do ciasta można zmieniać, w zależności od zawartości spiżarni, choć w tym zestawieniu smakuje znakomicie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 żółtka
- 30 g drożdży
- 100 g cukru
- 100 g margaryny
- szczypta soli
- Masa:
- 3 łyżki konfitury wiśniowej
- 3 łyżki konfitury z agrestu
- 3 gruszki z kompotu
- 100 g rodzynek
- 100 g smażonej skórki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać tyle mąki, aby rozczyn miał gęstość śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
- Żółtka ubić z cukrem na parze i wmieszać z wyrośniętym rozczynem, dodać resztę mąki, posolić i dokładnie wyrobić.
- Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać aż ciasto będzie samo odchodzić od ręki.
- Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwójnie zwiększy objętość podzielić je na 3 części i każdą rozwałkować na grubość 1 cm.
- Tortownice wysmarować tłuszczem i ułożyć w niej warstwę ciasta, a na niej rozłożyć połowę konfitur, pokrojonych gruszek i bakalii.
- Przykryć warstwą ciasta, przełożyć bakaliami i znów przykryć. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, piec 40 min w temperaturze 180 st. C.