Placuszki z ryżu i twarogu na słodko z jabłkami: najlepszy przepis na letni deser
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Placuszki z ryżu i twarogu na słodko z jabłkami to lekki deser. Ten rodzaj ryżowej leguminy w postaci placków smażonych na oleju lub mieszance masła i oleju smakuje każdemu. Przed Państwem najlepszy przepis na letni deser z ryżu, twarogu i jabłek. Zachęcamy do spróbowania!
Polecamy desery z ryżu:
Budyń ryżowy - przepis na pyszny deser z ryżu
Cynamonowo-waniliowe racuszki z gotowanego ryżu
Delikatne ciasto z ryżu z malinami, bez pieczenia. Przepis bezglutenowy, wegański
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 ml mleka
- 60 g ryżu krótkoziarnistego
- 50 g twarogu
- 1 nieduże jabłko
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotować na mleku ze szczyptą soli gęsty ryżowy kleik. Schłodzić.
- Do ostudzonego kleiku dodać rozmącone jajko, rozdrobniony twaróg i starte lub drobno pokrojone jabłko, oraz cukier. Wymieszać na jednorodną masę.
- Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju, kłaść po 1 łyżce masy i smażyć z obu stron do zrumienienia.
- Gotowe placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Podawać póki ciepłe.