Placek budyniowo-serowy: przepis na sernik
2021-03-29

łatwy
50 min
4
Wypróbuj przepis na łatwe i szybkie ciasto budyniowo-serowe. Placek wychodzi wyjątkowo puszysty, wilgotny i kremowy. Po prostu rozpływa się w ustach! Oto sposób przygotowania.
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- Spód:
- pół kostki margaryny
- pół szklanki cukru
- 2 jajka + 1 żółtko
- około 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Budyń:
- 3 budynie czekoladowe
- 1 litr mleka
- cukier (trochę mniej niż wg przepisu na budyniu)
- Masa:
- pół kostki margaryny
- 3 żółtka
- 2 duże opakowania serka waniliowego
- 1 budyń waniliowy (sypki)
- 4 ubite białka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z wymienionych składników zagnieść ciasto i równomiernie rozłożyć na blaszce.
- Ugotować budyń i gorący rozłożyć na cieście. Pozostawić do ostudzenia.
- Utrzeć masę (do margaryny dodawać stopniowo żółtka, serek, budyń sypki i na końcu ubitą pianę z białek). Rozłożyć na budyniu.
- Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.