Placek budyniowo-serowy: przepis na sernik

2021-03-29
Placek budyniowo-serowy
Autor: Shutterstock Placek budyniowo-serowy to pyszny odświętny deser. 
łatwy
50 min
4

Wypróbuj przepis na łatwe i szybkie ciasto budyniowo-serowe. Placek wychodzi wyjątkowo puszysty, wilgotny i kremowy. Po prostu rozpływa się w ustach! Oto sposób przygotowania. 

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • pół kostki margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • około 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Budyń:
  • 3 budynie czekoladowe
  • 1 litr mleka
  • cukier (trochę mniej niż wg przepisu na budyniu)
  • Masa:
  • pół kostki margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 duże opakowania serka waniliowego
  • 1 budyń waniliowy (sypki)
  • 4 ubite białka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z wymienionych składników zagnieść ciasto i równomiernie rozłożyć na blaszce.
  • Ugotować budyń i gorący rozłożyć na cieście. Pozostawić do ostudzenia.
  • Utrzeć masę (do margaryny dodawać stopniowo żółtka, serek, budyń sypki i na końcu ubitą pianę z białek). Rozłożyć na budyniu.
  • Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.