Obłędne szarlotkowe roladki z chleba tostowego - super deser za grosze!
2022-02-09

łatwy
20 min
4
Szarlotkowe roladki z chleba tostowego to obłędnie smaczny i łatwy do przygotowania deser. Wystarczą jabłka i chleb tostowy oraz cynamon, cukier i jajka. Kilkanaście minut i deser gotowy!
SKŁADNIKI
- 8 kromek chleba tostowego
- 2-3 jabłka (zależy od wielkości)
- łyżka masła
- 1-2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 płaska łyżka cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzej do 180ºC.
- W tym czasie przygotuj nadzienie - jabłka obierz, pokrój w dużą kostkę i obsmaż na łyżce masła. Ja jabłek nie słodzę, bo roladki i tak są słodkie. Ale oczywiście możesz dodać do nich trochę cukru.
- Kromki chleba tostowego rozpłaszcz wałkiem. Możesz je pozbawić skórki, ale nie musisz.
- Na każdą kromkę wyłóż nadzienie jabłkowe i zwiń kromkę w roladkę.
- Jajko rozmąć, a cukier waniliowy zmieszaj na talerzu z cynamonem.
- Roladki na sekundę zanurzaj w jajku, a potem obtocz w cukrze.
- Roladki zapiekaj w piekarniku przez ok 10 minut.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?