Obłędne szarlotkowe roladki z chleba tostowego - super deser za grosze!

Obłędne szarlotkowe roladki z chleba tostowego - super deser za grosze!
Autor: Shutterstock Taki deser przygotujesz w kilkanaście minut, z łatwo dostępnych składników
łatwy
20 min
4

Szarlotkowe roladki z chleba tostowego to obłędnie smaczny i łatwy do przygotowania deser. Wystarczą jabłka i chleb tostowy oraz cynamon, cukier i jajka. Kilkanaście minut i deser gotowy!

SKŁADNIKI

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 2-3 jabłka (zależy od wielkości)
  • łyżka masła
  • 1-2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzej do 180ºC.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie - jabłka obierz, pokrój w dużą kostkę i  obsmaż na łyżce masła. Ja jabłek nie słodzę, bo roladki i tak są słodkie. Ale oczywiście możesz dodać do nich trochę cukru.
  • Kromki chleba tostowego rozpłaszcz wałkiem. Możesz je pozbawić skórki, ale nie musisz.
  • Na każdą kromkę wyłóż nadzienie jabłkowe i zwiń kromkę w roladkę.
  • Jajko rozmąć, a cukier waniliowy zmieszaj na talerzu z cynamonem.
  • Roladki na sekundę zanurzaj  w jajku, a potem obtocz w cukrze.
  • Roladki zapiekaj w piekarniku przez ok 10 minut.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej