Niebiańskie maliny pod kruszonką - oszałamiający deser gotowy w kilka minut

Niebiańskie maliny pod kruszonką - oszałamiający deser  gotowy w kilka minut
Autor: Shutterstock Maliny pod kruszonką to jeden z deserów najłatwiejszych do przygotowania. Doskonale pasują do niego lody śmietankowe
łatwy
15 min
4

Swojskie maliny pod kruszonką, czyli inaczej crumble z malinami  to deser o niebiańskim smaku i krótkim czasie przygotowania. Zawsze się udaje. Jedyna wada - nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Ale ponieważ jest  tak pyszny - zazwyczaj nic nie zostaje na później!

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki malin,
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru+2 łyżki
  • 100 g miękkiego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Foremkę do tarty lub naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i wsypać do niego maliny.
  • Z pozostałych składników zagnieść kruszonkę i równomiernie rozłożyć ją na owocach.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekać do zrumienienia się kruszonki - ok. 30 minut.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej