Niebiańskie maliny pod kruszonką - oszałamiający deser gotowy w kilka minut
2021-07-28

łatwy
15 min
4
Swojskie maliny pod kruszonką, czyli inaczej crumble z malinami to deser o niebiańskim smaku i krótkim czasie przygotowania. Zawsze się udaje. Jedyna wada - nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Ale ponieważ jest tak pyszny - zazwyczaj nic nie zostaje na później!
SKŁADNIKI
- 3 szklanki malin,
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru+2 łyżki
- 100 g miękkiego masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Foremkę do tarty lub naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i wsypać do niego maliny.
- Z pozostałych składników zagnieść kruszonkę i równomiernie rozłożyć ją na owocach.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekać do zrumienienia się kruszonki - ok. 30 minut.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?