Na wigilię podaję te puszyste racuchy. Tajemnicą ich smaku jest ten jeden składnik

racuchy makowe
Autor: Shutterstock Wigilijne racuchy podkręć tym produktem. Prezentują się efektownie i zachwycają niebanalnym smakiem.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Pyszne, pachnące cytryną i wanilią racuchy makowe to oryginalne danie na wigilijną kolację. Są delikatnie słodkie i mają obłędny aromat, który zachwyci każdego gościa. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i nie wymaga wielu godzin przy kuchennym blacie. Jeżeli chcecie zaskoczyć bliskich wyjątkowym świątecznym przysmakiem, koniecznie sprawdźcie przepis na wyśmienite racuszki z dodatkiem maku.

Z czego zrobić racuchy makowe?

Lista składników, które niezbędne są do usmażenia domowych wigilijnych racuchów makowych, obejmuje proste i niedrogie składniki. Są łatwo dostępne przez cały rok, ale to słodkie danie najlepiej smakuje podczas wigilii i świąt Bożego Narodzenia.

Jakie składniki są potrzebne, aby w tym roku zaskoczyć rodzinę wybornymi racuchami makowymi? Do ich przygotowania wykorzystuje się takie produkty jak:

  • składniki sypkie – mak, mąka pszenna, cukier, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia
  • składniki mokre – jogurt islandzki skyr, jajko
  • dodatki – skórka otarta z cytryny, masło klarowane do smażenia

Jak zrobić racuchy makowe?

Przepis na wigilijne racuchy z dodatkiem maku jest prosty i szybki. Przygotowanie zajmuje niecałe 10 minut. Niewiele dłużej trwa smażenie racuchów. Najlepiej sprawdzi się masło klarowane, które doda przyjemnego maślanego smaku. Racuszki makowe zalicza się do świątecznych dań „last minute”, ponieważ można je zrobić nawet w ostatniej chwili.

Jak więc smaży się racuchy podkręcone makiem na wigilię? To łatwe zadanie, które nie wymaga zbyt dużo czasu. Racuszki z ziarenkami maku mają obłędny smak i cudowny aromat. To wyborne danie, które warto przygotować na tegoroczną kolację wigilijną.

  • 1. krok – utracie żółtek z cukrami
  • 2. krok – wymieszanie masy jajecznej z jogurtem skyr i skórką cytrynową
  • 3. krok – połączenie masy jajecznej z makiem i pozostałymi składnikami suchymi
  • 4. krok – ubicie białek i wymieszanie z ciastem
  • 5. krok – usmażenie racuchów makowych na maśle klarowanym na patelni

Z czym podawać racuchy makowe?

Przepis na wyborne racuchy podkręcone makiem i skórką cytrynową warto zapisać. Idealnie sprawdzą się podczas wigilijnej kolacji. To małe danie jest delikatnie słodkie, więc stanowi znakomity świąteczny deser. Pysznie smakują same, ale można podać je z różnymi dodatkami. Smacznie komponują się z powidłami śliwkowymi, żurawiną, miodem czy syropem klonowym. Świetnie łączą się ze śmietaną i naturalnym jogurtem. Zaletą tego przepisu jest to, że dzięki łatwości przygotowania i dostępności składników racuchy makowe można smażyć przez cały rok. Najlepiej jednak smakują w wigilię i święta Bożego Narodzenia.

SKŁADNIKI

  • 300 g jogurtu skyr naturalnego
  • 110 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżeczki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na puch.
  • Dodać jogurt islandzki i skórkę z cytryny. Wymieszać.
  • Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem. Mieszać do połączenia składników.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem.
  • Na patelni roztopić masło klarowane. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i formować okrągłe racuszki. Smażyć z po około 3 minuty obu stron, aż zaczną się lekko rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na deser na wigilię i podczas świąt Bożego Narodzenia.
Beszamel - Jak zrobić makowiec
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej